Финансовият министър Асен Василев изнесе данни за вноса на украинското

...
Финансовият министър Асен Василев изнесе данни за вноса на украинското
Коментари Харесай

Явор Гечев: Лъжа е твърдението на Асен Василев, че хлябът е по-скъп заради украинското зърно

„ Финансовият министър Асен Василев изнесе данни за вноса на украинското зърно, които са освен спекулативни, ами са откровена неистина “. Това съобщи в четвъртък по Българска национална телевизия някогашният длъжностен министър на земеделието Явор Гечев.

„ Ние произвеждаме 8 млн. тона зърно, консумираме 1 млн. Стоката от Украйна е заместена с българска стока, от кое място идва ДДС-то тогава. Тези данни не дават отговор на истината “, изясни Гечев.

Той предизвести, че е рисково да се нагнетява напрежение сред производители и консуматори и предложи експертиза на държавното управление, в случай че не разполага с такава, с цел да се реши казусът.

„ Не е въпрос единствено за възбрана или повдигането ѝ, доста по-комплексно е. Нужни са регулаторни ограничения и смяна на законодателството “, добави Явор Гечев.

Според него би трябвало да има закон за проследимост по хранителната верига.

„ Да се знае къде по складовете какво има, какви са надценките. Освен това няма страна в света, която да не употребява някакъв тип протекционизъм на личното си произвеждане. Естествено е да се пробва да го отбрани. В България имаше 800 000 тона слънчоглед, които трябваше да се осъществят, с цел да не се скапват. Загубите щеше да са по-големи, в случай че не преработваме личната си продукция, а внасяме непозната. Така че работата е в разговора и салдото, не в крайностите “, съобщи Гечев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР