Финансовият министър Асен Василев е склонен да запази ДДС за

...
Финансовият министър Асен Василев е склонен да запази ДДС за
Коментари Харесай

Асен Василев иска ПОС терминал във всяко заведение, за да запази ДДС-то

Финансовият министър Асен Василев е податлив да резервира Данък добавена стойност за ресторантьорите на 9% при положение, че представителите на сектора вкарат ограничения за изсветляване на бранша. В началото на седмицата той разгласява промени в данъчните закони, една от които бе връщането на ставката за заведенията на 20%. „ Некоалиционните “ сътрудници от ГЕРБ, а и от Движение за права и свободи, която очевидно поддържат държавното управление, обаче скочиха на концепцията. След среща сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Василев, депутатът от Движение за права и свободи – глобеният по закона „ Магнитски “ Делян Пеевски от името на финансовия министър увери, че ставката се резервира 9% и няма да се подвига.

След изключителното съвещание на Министерски съвет Асен Василев посочи, че няма да трансформира заложените параметри в предложенията си. Той разясни, че се водят диалози с ресторантьорите за хрумвания за изсветляване на сектора.

Те предложиха 7-8 неща. Чакаме ги документално на масата “, изясни той.

Василев разкри детайлности какви по-детайлно са те, а точно – да се вдигнат осигурителните прагове по специалности в бранша на ресторантьорството и хотелиерството на 1000 лева, „ а да не се обезпечават единствено на минимална заплата “.

Също по този начин има концепция заетите в бранша да са само на цялостен работен ден с изключенията, когато заетите са на втора работа или са възпитаници или студенти.

Сред концепциите е и във всяко заведение да има ПОС терминал, а в случай че подобен няма – да последва санкция за обекта.

Сред ограниченията е опцията клиент да не заплати сметката си без съществуването на законна касова записка.

По думите на Василев след формалното входиране на препоръчаните промени от страна на ресторантьорите, ще се направи план и надлежно ще се организира диалог дали ставката да остане на 9% продължително.

Тогава и единствено тогава “, уточни министърът. „ Към момента не сме получили такива оферти документално, за момента мнението ни е, че ставката би трябвало да остане 20% “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР