Финансовият министър Асен Василев е разпоредил проверка на държавната финансова

...
Финансовият министър Асен Василев е разпоредил проверка на държавната финансова
Коментари Харесай

Златната локва на турската граница ще бъде проверявана от АДФИ

Финансовият министър Асен Василев е разпоредил инспекция на държавната финансова ревизия в Българската организация за сигурност на храните поради контракта за така наречен " златна локва " - или оборудването за стерилизация на граничните пунктове сред България и Турция.

Проверката е разпоредена по сигнал на депутата от Демократична България Ивайло Мирчев. Той припомня, че още през 2021 година Национална агенция за приходите направи инспекция в сдружението " Пи.Еф.Си " ЕООД, което дезинфекцира колите от Турция. Тогава данъчните откриха, че то е оповестило 32 милиона лв. пари в каса, които обаче не са налични при инспекция.

" Последната обществено известна информация за подхванатите дейности на страната по този въпрос е от предходната година. През август 2021 година излиза наяве, че посредством непрекъснато наличие на Национална агенция за приходите на границата са обезпечени 1.5 млн. лв. ", споделя Мирчев. Той цитира и данни на министъра на земеделието, който твърди, че в министерството не е получавана съвсем никаква информация от фирмата-оператор в продължение на близо 10-годишната ѝ активност на границата.

Т.нар. " Златна локва " беше обект на журналистическо следствие на Генка Шикерова в Антикорупционния фонд още през 2019 година

Когато Асен Василев стана финансов министър през 2021 година, той изиска Национална агенция за приходите да направи инспекция на всички компании, които са заявили над 30 млн. лева наличия по каса. Фирмата " Пи.Еф.Си " се появи в този лист, само че в началото отхвърляше да сътрудничи на Национална агенция за приходите.

През лятото на 2021 документи с оборотите им изненадващо бяха открити при обиск в село край Свиленград по време на акция на Министерство на вътрешните работи против купувачи на гласове.

Работата на компанията по стерилизация не беше прекъсната поради риска от блокиране на придвижването през границата. Около година по-късно обаче БАБХ задейства преустановяване на контракта с друга компания, на която в предишното е трансферирала част от личните си отговорности - тази, която ръководи лабораторията за фитосанитарен надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ".

Това докара до сериозен политически скандал, от който стана ясно, че държавни чиновници са притискани с оферти за подкупи или с открити закани за физическа разпра. Казусът с границата стана мотив и за раздора сред Има Такъв Народ и " Продължаваме промяната ".

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР