Финансовите предприятия в страната са имали добра година - стойността

...
Финансовите предприятия в страната са имали добра година - стойността
Коментари Харесай

Две трети от фирмите са неактивни

Финансовите предприятия в страната са имали добра година - цената на активите е повишена с 22% до 25.2 милиарда лева, съгласно данните на Национален статистически институт.

© Мария Съботинова Още по тематиката
Българските компании са измежду най-недисциплинираните в Европа

Според изследване на колекторската компания EOS 24% от фирмите се усещат застрашени от банкрут поради просрочени вземания
25 юли 2017
Бизнесът на всички компании в България през 2016 година

Изминалата корпоративна година в страната в цифри
9 юли 2017
Най-големите компании в България през 2016 година

Средно приходите на стоте сдружения се свиват, само че минусът идва от поевтинелите горива и метали. Печалбите за поредна година се усилват
30 юни 2017
Приходите и облагите на фирмите порастват

Данните на Национална агенция за приходите демонстрират по-бавно нарастване на бизнеса през 2016 година, а от класацията на " Капитал " на най-големите 300 сдружения се вижда, че повода е в ниските интернационалните цени на горива и метали
28 юни 2017

Броят на фирмите в България през 2016 година нараства с съвсем 3% като броят им доближава 335.8 хиляди. За сметка на това общият оборот понижава с 1.2% до 234.3 милиарда лева Голяма част от този спад се дължи на строителния бранш, а максимален растеж регистрират хотелите и заведенията за хранене.

Това демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за структурата на бизнеса в България през предходната година. В нея не влизат браншове като селско стопанство, финанси и застрахователни действия, обучение, опазване на здравето, просвета и развлечения и неправителствения бранш. Най-голям продължава да е делът на преработващата индустрия, която е произвела продукция на стойност 54.8 милиарда лева, до момента в който най-многобройни са компаниите в търговията (140.4 хил.).

Прави усещане и статистиката за броя на компаниите, които не са имали активност през 2016 година Те са съвсем две трети от всички, като през предходната година броят им се усилва с 40 хиляди до близо 200 хиляди предприятия общо за страната. По-голямата част от тях са в търговията.

От друга страна, финансовите предприятия в страната са имали доста добра година - цената на активите е повишена с 22% до 25.2 милиарда лева, от които 10.8 милиарда лева идват от пенсионните фондове. Най-голяма е облагата в профилираните капиталови предприятия (106 млн. лева.), а най-вече по брой са сдруженията и фондациите (почти 10 хил.).

Строителството изостава

Секторът с най-лоши резултати съгласно статистиката на Национален статистически институт за 2016 година е строителството. Фирмите по отношение на миналата година нарастват (с към 150 нагоре до 19.5 хил.), само че сумата на създадената от тях продукция е записала намаляване с 35% до 11.5 милиарда лева Основният мотор е фрапантно по-слабата интензивност в строителството на уреди, показва Национален статистически институт. В резултат на това оборотът също поема в посока надолу с съвсем 38% - от 18.2 милиарда лева доходи през 2015 година до 11.3 милиарда лева предходната година.

Данните обаче имат пояснение - 2015 година беше годината, в която стремително се усвояваха средства от европейските фондове по предходния програмен интервал. Началото на новия обаче, който стартира през 2016 година, потегли постепенно, което се отразява и на финансовите резултати в строителния бранш като огромен бенефициент на средства.

Кой пораства

Фирмите в търговията са отчели доходи от над 107 милиарда лева през предходната година, което е нарастване с 2.8% по отношение на миналата. По данни на " Капитал " най-значителни са приходите от търговия с горива, храни, питиета и цигари, зърно. Секторът е и вторият по брой на чиновниците с 511.7 хиляди души след преработващата индустрия (където цифрата е съвсем 550 хил.). Това е и най-големият бранш в стопанската система. Следва го преработващата индустрия, където приходите доближават 57.2 милиарда лева, което е годишно изменение с 0.3% (виж графиката).
Като процентно съответствие най-вече порастват постъпленията в бранш хотели и заведения за хранене - оборотът на тези компании е с 13.4% нагоре и доближава близо 4.4 милиарда лева

Добра година за финансовите компании

Счетоводните салда на финансовите компании демонстрират, че активите на компаниите нарастват с 22% до 25.2 милиарда лева през 2016 година Промяната се дължи най-вече на нарастване в активите на капиталовите предприятия, които способстват за растежа с 13.4 пр.п. и сума от 9.7 милиарда лева в салдото, само че резултат имат и пенсионните фондове - с 6.9 пр.п. и 10.8 милиарда лева Повишение регистрират активите и на пенсионноосигурителните сдружения (с 0.3%) и застрахователите (с 1.5%).

Най-висока е облагата при капиталовите предприятия - 106 млн. лева, които са обаче и най-многобройни, следвана от тази при застрахователите (72 млн. лева.) и пенсионноосигурителните сдружения (59 млн. лева.).

Подробна информация за секторите дружно с най-големите компании в тях, разбор на данни и сполучливи истории от най-динамично разрастващите се компании можете да намерите и в специфичното издание " Капитал 100 ".Разходите за машини порастват

През предходната година разноските за покупка на дълготрайни материални активи (ДМА) във всички браншове на стопанската система са нарастнали с 16.9% и доближават 17.62 милиарда лева по данни на Национален статистически институт. Те са най-вече в индустрията и в бранша на услугите. От Национален статистически институт обръщат внимание, че през 2016 година има смяна в структурата на разноските за ДМА. Инвестициите в здания, строителни уреди и структури понижават с 8.8 пр.п. по отношение на предходната година, като за сметка на това вложените средства за машини и съоръжение порастват с 2 пункта.Чуждите вложения в строителство падат фрапантно

Преките задгранични инвестиции в България през 2016 година възлизат на 23.5 милиарда евро, което съставлява годишен растеж от 1.4%, демонстрират предварителните данни на Национален статистически институт. Най-голяма е сумата на вложенията в индустрията - 10.1 милиарда евро, следвана от средствата към бранша на услугите (почти 5.9 милиарда евро). Същевременно непознатите инвестиции в строителството регистрират доста намаляване - с близо 20% по отношение на 2015 година, достигайки 608 млн. евро. Това въпреки всичко е над равнището от 2007 година (597.9 млн. евро), само че съвсем двойно по-малко от сумата през 2008 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР