Финансовите пазари обмислят следващите си ходове след необичайно твърдия тон

...
Финансовите пазари обмислят следващите си ходове след необичайно твърдия тон
Коментари Харесай

Доларът мисли, индексите препускат нагоре

Финансовите пазари обмислят идващите си ходове след извънредно твърдия звук на Федералния запас във връзка с инфлационните номера. Подложен на възходящ напън от демократи и републиканци да се оправи с инфлационния напън, ръководителят на Федералния запас Джеръм Пауъл, който е номиниран за втори мандат от президента Джо Байдън, разгласи инфлацията за Враг № 1 на американците и оповести прекратяването на всякаква противопандемична парична поддръжка.

Инвеститорите реагираха стремително на новия жанр на държание на американските централни банкери като се устремиха към фондовите тържища и обърнаха тил на държавните облигации. Зелените пари пък се лутат нагоре надолу до момента в който правят оценка плюсовете и минусите на новата парична тактика. 

Пазарните стратези не пропуснаха да припомнят обичайно позитивната вероятност за акциите в ранната фаза на цикъла по стягане на паричната дисциплинираност, а търговците на облигации и на валути предсказаха по-високи съмнения на техните пазари през 2022-ра. И макар поевтиняването на зелените пари на 15 и 16 декември, те чакат тази уязвимост да е краткотрайна и възходът да се възобнови.

Анализатори на фондовите тържища показват, че показателят S&P 500 е поскъпвал непроменяемо след множеството от взетите от Федералния запас 17 решения за прогресивен лихвен цикъл след Втората международна война, като е записал приблизително към 3.5% растеж в интервалите сред първото и третото лихвено нарастване. Днес търговците вкарват в пазарните оценки първо покачване на главната щатска рента през юни 2022-ра плюс още две до края на идната година.

Рязък завой

Смяната на курса се случи по време на последното за годината публично заседание на паричния комитет на Федералния запас на 14 и 15 декември когато банкерите взеха решение единомислещо да прекратят програмата за покупка на облигации и на агентски дълг през март идната година. С което проправиха пътя за прогресивен лихвен цикъл. Основанията за тази до момента най-категоричната и твърда позиция са, че щатската стопанска система се приближава до цялостна претовареност и че американската централна банка би трябвало да се оправи с инфлационния скок. 

В публично изказване за пресата централните банкери оповестиха, че ще удвоят скоростта, с която редуцират покупките на държавен и агентски дълг до 30 милиарда $ на месец. А оповестените паралелно със известието прогнози демонстрират, че паричните стратези клонят към три покачвания на базовата рента по федералните фондове с по 0.25% през 2022-ра от сегашните съвсем нулеви нива, които са в действие от март 2020 година.  

На конференцията след края на съвещанието ръководителят на Федералния запас Джеръм Пауъл разгласи, че " стопанската система не се нуждае повече от растящи количества парична поддръжка ". И че скоростта на покачване на инфлацията е недопустимо висока. Потребителските цени скочиха с 6.8% годишно през ноември - най-мощният скок от 1982-ра. Докато ноемврийската безработица падна до 4.2% против 4.6% през октомври - по-бързо възобновяване на пазара на труда от упованията.

Сценарият на Федералния запас

Щатските централни банкери възнамеряват оттук насетне еволюционен преход от бърз напредък към по-стабилни нива на икономическата интензивност, при който инфлацията се намалява значително от единствено себе си, лихвените проценти се покачват относително постепенно, а безработицата е " закована " на 3.5% за интервал от три години. 

Според новите стопански прогнози на Федералния запас, годишната инфлация през 2022-ра ще е 2.6%, след което ще се намали до 2.3% през 2023-та и 2.1% през 2024-та. Безработицата се чака да падне до 3.5% през идната година - много под равнището, което Федералния запас счита за стабилно в дълготраен проект, и ще остане там до края на 2024-та.

В резултат на комбинацията от растящи цени и висока претовареност, централните банкери плануват базовата щатска рента да се увеличи от настоящето съвсем нулево ниво до 0.90% в края на 2022-ра, до 1.6% през 2023-та и до 2.1% през 2024-та, което, по оценка на икономисти, е много ниска стойност.  

Инвеститорите приветстват комбинацията от увереността на Федералния запас и оптимистичната икономическа вероятност, въпреки че тя не заличава изцяло опасенията им от рисковете, произлизащи от новия вид " Омикрон " на ковид, който може да забави растежа. 

Цар Долар

Валутни специалисти чакат зелените пари да възобновят повишаването си, макар отстъплението към главните си търговски сътрудници. В утринната търговия на 16 декември щатският $ се разменяше против 1.1320 за едно евро - над половин цент по-малко отпреди решението на американските парични стратези. Валутите на страните - експортьорки на първични материали, каквито са австралийският и новозеландският $, нарастнаха внезапно към $. А доларовият показател, който следи придвижването на американските пари към шест съществени търговски сътрудници, загуби 0.34% от пазарната си оценка и се търгуваше за 96.18 пункта. 

Анализатори предвиждат, че зелените пари ще останат мощни най-малко доникъде на 2022 година. Докато еврото и английският паунд са в сериозна заплаха да останат подценени поради енергийните несполуки, нерешителната Европейска централна банка и политическите разтърсвания. " Суровинните валути " също са много уязвими поради предстоящото поевтиняване на борсовите артикули.

Мотото на вложителите в навечерието на новата година е: " Купувайте долари, продавайте всички останали валути ". 

Ръст на доходността на американския дълг

Засега пазарите на държавни облигации не дават отговор с безапелационно нарастване на доходността на щатския дълг на решението на Федералния запас да затегне парични политика. Мнозинството специалисти считат тази реакция за краткотрайна и чакат пресен напредък, който ще стартира с по-краткосрочните бумаги.  

Предвижданията са доходността на базовите десетгодишни американски облигации да тества най-малко 2% през 2022-ра. " Джей Пи Моргън " пък предизвестява, че по-високата възвръщаемост може да окаже напън върху борсовите сегменти с по-високи оценки.  

Влиянието върху разрастващите се пазари

Сред активите на разрастващите се стопанства, които обичайно попадат под напън, когато доходността на щатските ДЦК тръгне нагоре, Азия наподобява готова най-добре да премине през турбуленциите. Това се дължи на мощните търговски остатъци на района, на възстановяващото се вътрешно ползване след облекчаването на противопандемичните рестрикции и на огромните буфери от валутни запаси, които ще оказват помощ за преодоляване на съмненията. Допълнителна помощ ще е готовността на някои азиатски централни банки да стартират да възстановяват паричната си политика паралелно с Федералния запас. 

Някои стратези пък показват растящото въздействие на китайския юан във валутното пространство на разрастващите се пазари като противостояща мощ на зелените пари. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР