Финансовите министри от Европейския съюз не успяха да постигнат споразумение

...
Финансовите министри от Европейския съюз не успяха да постигнат споразумение
Коментари Харесай

Финансовите министри в Европа не постигнаха съгласие за реакцията на ЕС към кризата

Финансовите министри от Европейския съюз не съумяха да реализират съглашение за обединен отговор против икономическите последици от пандемията след диалози, проточили се цяла нощ. Разнобоят слага в риск опита на блока да показа смела тактика, ориентирана към намаляване на икономическото влияние на световната пандемия, разясняват анализатори.

Спешната телеконференция сред министрите, която стартира във вторник вечерта, се проточи до сряда сутринта, като финансовите ръководители на Съюза вършиха всевъзможни опити да съгласуват контрастните си визии, оповестява Bloomberg.

Най-тежко засегнатите южни страни и Франция упорстват за корав ангажимент за възобновяване на фонда, финансиран от взаимно издадени облигации. Това предложение беше в контраст с страни като Германия и Холандия, които имат строги червени линии във връзка с взаимния дълг.

Италия и Холандия влязоха в спор за това какви условия би трябвало да бъдат добавени по отношение на отпущането на заеми за страните от еврозоната.

„ След 16 часа полемики бяхме покрай съглашение, само че не успяхме да го реализираме “, съобщи ръководителят на Еврогрупата Марио Сентено. „ Преустанових срещата и ще продължим на следващия ден. “

Министрите са били и на разнообразни мнения за формулировката на взаимното изказване по условията за потребление на " огневата мощност " на кредитните линии от избавителния фонд на еврозоната.

Те бяха упълномощили на ръководителите на Европейски Съюз да изготвят инструментариум от ограничения за справяне с икономическото влияние от пандемията до края на тази седмица. Но макар че вирусът продължи да обгръща стопанските системи и здравните системи на страните членки, държавните управления изпитват компликации да прекрачат обичайните разграничителни линии.

И залозите мъчно биха били по-големи. Миналата седмица IHS Markit съобщи, че услугите и производството в еврозоната вървят към годишно икономическо стесняване от към 10%. На всичкото от горната страна има и сериозна загуба на работни места, която нараства в цяла Европа, като Испания демонстрира рекорден скок на безработицата.

Спешен фонд

След като еврозоната е изправена пред стопански спад от невиждан мащаб, страните вкараха фискални ограничения на стойност 3% от брутния вътрешен артикул на Европейски Съюз, както и гаранции за ликвидност на стойност до 18% от продукцията на блока. Европейската централна банка също стартира всеобщи покупки на облигации в това, което може да се трансформира в най-големия стопански пакет за избавяне, който континентът е виждал в спокойно време. Но малко на брой считат, че това е задоволително поради мащабите на спада.

Министрите на финансите обсъждаха три съществени оферти за преодоляване на рецесията: потребление на Европейския механизъм за непоклатимост - избавителен фонд на еврозоната, който да предлага кредитни линии на стойност до 2% от продукцията на членовете на блока; основаването на общоевропейски гаранционен фонд, който да се ръководи от Европейската капиталова банка, който би могъл да активизира повече от 200 милиарда евро ликвидност за дружествата; както и скица за презастраховане на заетостта на стойност 100 милиарда евро.

Някои водачи смятат този пакет за непълен и желаят включването на фонд за възобновяване, който да емитира взаимен дълг. " Казвам " да " на еврооблигациите, " не " на Европейския механизъм за непоклатимост ", сподели италианският министър председател Джузепе Конте в понеделник вечер.

Френското държавно управление показа проект, който ще сътвори краткотраен запас на стойност 3% от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз, животът му ще бъде 10 години.

Планът е противоречив, защото наподобява на концепция, подкрепена от няколко страни от еврозоната за по този начин наречените коронаборди - принадлежности за взаимен дълг, които биха облекчили натиска върху мощно задлъжнели страни като Италия и в по-малка степен Испания и Франция и биха понижили риска от противоположен резултат от вложенията в облигации.

Макар Германия да съобщи, че поддържа ограниченията за подсилване на икономическото възобновяване, тя се въздържа от всевъзможни оферти, които целят държавите-членки да споделят дълга. Други страни като Холандия и Австрия също се опълчват на взаимния дълг.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР