Финансовите критерии за определяне дали едно предприятие е микро, малко,

...
Финансовите критерии за определяне дали едно предприятие е микро, малко,
Коментари Харесай

Над 4000 предприятия в България преминават в по-ниска категория - какво се променя

Финансовите критерии за установяване дали едно дружество е микро, малко, приблизително или огромно ще бъдат повишени с 25%. Това плануват промени в, качени на уеб страницата на МФ за публично разискване и представени от " СЕГА ".

Предприятията се категоризират като " микро ", " дребни ", " междинни " и " огромни ", съгласно това кои два от три критерия за размер извършват. Два от тях са финансови - балансова стойност на активите и чисти доходи от продажби, а третият е междинният брой чиновници.

Заради инфлацията МФ преценя, че размерът на финансовите индикатори би трябвало да бъде повишен с 25%, до момента в който индикаторът за брой чиновници остава неизменен.

" Европейска борса " обезкървява българските предприятия

Социалното министерство приготвя ограничения, които да пресекат порочната процедура

Така да вземем за пример за микро предприятията таванът на балансовата стойност на активите се подвига от 700 хиляди на 900 хиляди лева, а на чистите доходи от продажби - от 1.4 млн. на 1.8 млн. лева
 Снимка 496851
Източник:

За дребните предприятия нарастването на тавана на балансовата стойност на активите се покачва от 8 на 10 млн. лева, а на приходите - от 16 на 20 млн. лева

За междинните предприятия критерият за балансова стойност на активите се предлага да е до 50 млн. лева при настоящи 38 млн., а за доходи - до 100 млн. лева вместо сегашните 76 млн. лева Над тези финансови индикатори се категоризират огромните предприятия.

Новите, по-високи стойности на финансовите показателит при категоризиране на компаниите съгласно размера им ще се ползват от отчетната 2024 година. Целта е дребните компании да запазят режима на по-облекчена счетоводна отчетност и да не попаднат под задължението да разгласяват и рапортуват информация, изисквана от по-големите сдружения, показват от финансовото министерство.

Облекчения за дребния бизнес, спомагателни разноски за огромния

От МФ са пресметнали, че към 3 700 дребни компании ще се прекатегоризират като микро, а 350 междинни компании - като дребни. Това от своя страна ще докара до облекчение на финансовата им отчетност.

На този декор за някои компании се обрисуват спомагателни административни тежести и по-големи разноски за счетоводство и одитиране. Всички компании (без микро предприятията), чиито акции се търгуват на тържища в Европейски Съюз, се задължават да разгласяват и нефинансова информация наред с настоящото счетоводно отчитане и съставянето на финансовите доклади и отчетите за активността си.

Това е условие на евродирективата за стабилно развиване, съгласно която обществените предприятия би трябвало да показват спомагателна информация, обвързвана с уговорките им за запазване на околната среда, обществените права и правата на индивида, както и управническите въпроси.
 5 български компании измежду най-бързо разрастващите се в Европа
5 български компании измежду най-бързо разрастващите се в Европа

В тазгодишната ранглиста на Financial Times и Statista
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР