Финансовата полиция в Беларус нахлу в редакцията на най-големия независим

...
Финансовата полиция в Беларус нахлу в редакцията на най-големия независим
Коментари Харесай

Властите в Беларус нахлуха в редакцията на най-големия независим сайт в страната

Финансовата полиция в Беларус нахлу в редакцията на най-големия самостоятелен онлайн новинарски уебсайт и в домовете на няколко чиновници, след което блокира уеб страницата tut.by, заяви „ Комерсант “.

Изданието разгласи, че служители на реда са били в районните му офиси, както и в този в столицата. Има информация и за арестувани публицисти.

През есента държавното управление лиши tut.by от статута на публична медия, а управляващите потушиха най-големите улични митинги против дългогодишния президент Александър Лукашенко в историята на постсъветската република, написа „ Ройтерс “.

Домейнът на уеб страницата е блокиран, само че по друга причина - за " нерегистрираната фондация BySol ". Редакцията счита, че тази дефиниция е " нелепа ", а същинската причина за натиска – политиката, написа „ Комерсант “.

В сходство с член 38 от Закона за средствата за всеобща информация в Беларус е неразрешено да се популяризира информация от името на организации, които не са минали държавната регистрация по открития ред.

Фондация BySol е основана от беларуски опозиционни деятели и е известна с поддръжката си за протестиращите против резултатите от президентските избори през 2020 година

" Причината, заради която взеха решение да ни блокират, е нелепа. За BySol писаха всички медии, в това число държавните. И това е първият случай, в който някой е блокиран за това “, сподели споделя редакторът на tut.by Анна Калтигина пред " Комерсант ".

В момента публицистите на tut.by не престават да пишат вести, само че е могат да ги разгласяват единствено в обществените мрежи и в Telegram-канала на изданието.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР