Финансов ресурс в размер до 70 700 159 лева по

...
Финансов ресурс в размер до 70 700 159 лева по
Коментари Харесай

Над 70 млн. лева ще бъдат изплатени по преходната помощ за тютюн

Финансов запас в размер до 70 700 159 лв. по интервенцията за преходна национална помощ за тютюн за Кампания 2023 година утвърди на свое съвещание Управителният съвет на Държавен фонд „ Земеделие “.

Размерът на подпомагането е разискван с представители от сектора на Консултативен съвет по тютюна, извършен на 16 януари 2024 г.

Съгласно последната промяна на общата селскостопанста политика (ОСП), за интервала 2023 – 2027 година, право на подкрепяне по интервенцията за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството, имат аграрни стопани, които са отглеждали тютюн през която и да е година на референтния интервал 2016 – 2018 година, който е изкупен по реда на Закона за тютюна, тютюневите и обвързваните с тях произведения (ЗТТСТИ).

Допустими за присъединяване в интервенцията за преходна национална помощ за тютюн са аграрни стопани, които не престават да правят земеделска активност, като това условие се приема за изпълнено, когато все още на подаване на заявката за подкрепяне или на заплащането на помощта са вписани в регистъра по член 7 от ЗПЗП или в регистъра по член 4, алинея 2 от ЗТТСТИ.

Преходната национална помощ за тютюн се изплаща на кг въз основа на годишното количество изкупен първокласен (1 – 3 класа) тютюн по сортови групи, както и диференцирано за другите количества в сортовите групи през една от годините на референтния интервал, според данни за изкупения тютюн в регистъра по член 4, алинея 2 от ЗТТСТИ.

Земеделският собственик декларира еднократно при първото заявяване на интервенцията въз основа на коя от годините на референтния интервал, през която е отглеждал тютюн, да се дефинира размерът на изкупения тютюн по сортови групи.

Схемата за преходна национална помощ за тютюн се ползва от 2015 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР