Финансистът и икономист Юлиан Войнов публикува анализ във Facebook, в

...
Финансистът и икономист Юлиан Войнов публикува анализ във Facebook, в
Коментари Харесай

Юлиан Войнов: Вратата към еврозоната за България остава широко отворена

Финансистът и икономист Юлиан Войнов разгласява разбор във Фейсбук, в който разяснява последните данни , свързани с инфлацията и дали тя ще повлияе върху влизането на страната ни в еврозоната . Експертът написа:

„ Предходния месец, когато излязоха данните за инфлацията, имаше заглавия в медиите от рода на: „ инфлацията потегли внезапно нагоре “, като, несъмнено, акцентът беше сериозното нарастване на месечния показател. През септември същият този месечен показател се срутва с повече от половината от равнището през август, само че липсват заглавия за това, че инфлацията потегли внезапно надолу. Разбира се, медийната дъвка за страшните цени и огромното обедняване няма да спре и по тази причина ето малко повече разумен взор към обстановката.

Разбира се, трендът на инфлацията е явен от месеци и през август сме очевидци на следващото закъснение и понижение на годишния инфлационен показател до 7.7%, което е по-ниско с 0.8 пункта по отношение на юли и с цели 11 пункта по отношение на пика от октомври предходната година. Спадът на показателя се забави през август заради покачването на петрола и енергийните артикули през медеца, като цените на превоза са нагоре на месечна база с 4.6%, което е фрапантно повече от втората група с най-голямо ценово нарастване, а точно групата на здравните услуги с месечно нарастване от 0.6%, колкото е и нарастването на цените в заведенията за хранене и хотелите.

Следва да се означи, че инфлацията на годишна база в последно време се усили на доста места, като в Съединени американски щати показателят набъбна с 3.7%, а в еврозоната остана без смяна от 5.3%. В тази обстановка намаляването на показателя в България е извънредно добра вест, като прави доста по-вероятно покриването на инфлационния аршин за влизане в еврозоната, защото разликата с инфлацията там се свива.

Имайки поради забавянето на международната стопанска система и дори влизането на някои страни в криза, както и доста слабото възобновяване на Китай и понижаване на търсенето на нефт там, цените на енергийните първични материали най-вероятно ще спрат да порастват напълно скоро и ще извърнат посоката си, а това ще облекчи в допълнение натиска върху инфлацията. В България особено инфлационните показатели ще продължат своя намаляващ тренд и равнища под 6% в края на годината са напълно действителни. Не е изключено да забележим равнища и под 5%. В тази връзка вратата към еврозоната за България остава необятно отворена и прекрачването на този предел зависи в доста огромна степен от вътрешни фактори и управнически решения! “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР