Финансирането на научни изследвания се е увеличило двойно от 2017

...
Финансирането на научни изследвания се е увеличило двойно от 2017
Коментари Харесай

Проф. Чавдарова: Финансирането на научни изследвания се е увеличило двойно от 2017 година

Финансирането на научни проучвания се е нараснало двойно от 2017 година насам. Разбира се, ние като учени знаем, че това не е задоволително. През тази година са планувани 0,80% от Брутния вътрешен артикул за просвета. Надяваме се това да се осъществя посредством иден план, който би трябвало да бъде признат от Народното събрание. Това сподели заместник-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова по време на церемонията по връчване на грамоти за най-успешните научни планове за 2022 година, проведена от Фонд " Научни проучвания ".  Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на образованието. 

Отличени бяха по два плана от 11 научни области -биологически науки, математически науки и информатика, медицински науки, науки за Земята, публични науки, селскостопански науки, механически науки, физически науки, химически науки, филантропични науки, двустранно съдействие и национално съфинансиране по Европейската стратегия за съдействие в региона на научните проучвания (COST).

От наградените 22 плана, 16 се управляват от дами учени, означи проф. Чавдарова. " Това е голямо достижение освен за нашата просвета, само че и в европейски проект. В рамките на Европейския съюз това е една от главните цели– повече дами да се включват в науката и нововъведенията. Аз мисля, че в това отношение ние към този момент сме го постигнали “, разяснява зам.-министърът на образованието.

Тя уточни, че към момента имаме да догонваме останалите страни в Европейски Съюз. " Независимо от това въпреки всичко би трябвало да подчертаем, че в действителност в последните години се влага извънредно доста в просвета, научни проучвания и нововъведения “, акцентира проф. Чавдарова. По думите ѝ тези проучвания би трябвало да бъдат осъществени, тъй че да подкрепят бизнеса и развиването на обществото като цяло.

" Фонд " Научни проучвания “ продължава да финансира научни проучвания с фундаментален темперамент от една страна, а въпреки това да финансира и планове на млади учени, което за мен е извънредно значимо. Ако ние не влагаме в младежите да ги запалителен в научните проучвания, то няма по какъв начин по-късно те да продължат това, което ние сме съградили до този миг “, добави зам.-министърът на образованието и науката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР