Финансирането на ЕС помага на бежанците в Турция, но отказът

...
Финансирането на ЕС помага на бежанците в Турция, но отказът
Коментари Харесай

Европейската сметна палата се съмнява, че Турция не дава всички евросредства на бежанците

Финансирането на Европейски Съюз оказва помощ на бежанците в Турция, само че отводът на Анкара да разкрие задоволително информация поражда подозрения дали парите доближават до всички, които имат потребност от това, излиза наяве от изводи на формален отчет.
Доклад на Европейската счете палата (ЕСП) е концентриран върху 1,1 милиарда евро, отпуснати от Европейски Съюз за милиони сирийски и други бежанци в Турция, според съглашението от 2016 година, ориентирано към ограничението на миграцията към Европа. Още 2 милиарда евро са отпуснати от обособени държави-членки на Европейски Съюз за заслон, храна, облекло, обучение и опазване на здравето, показва БГНЕС.
" Можем да забележим, че парите отиват за бежанците, само че не можем съответно да кажем, че всички пари отиват там. Съществува риск ", сподели членът на ЕСП Бетина Якобсен.
ЕСП съобщи, че не може да наблюдава бежанците от регистрация до възнаграждение, защото турските управляващи отхвърлят да разпознават съответните бенефициенти и това, което получават, като цитират законите за отбрана на данните. Якобсен съобщи, че за пръв път в тригодишната ѝ работа за Европейската счете палата не е получила желаните документи.
ЕСП предложи на Европейската комисия да притисне Турция да даде на сътрудниците по плана достъп до данни за бенефициентите, до момента в който Брюксел извършва идващия транш за помощ. Още 3 милиарда евро от помощта на Европейски Съюз би трябвало да доближат съвсем 4 милиона бежанци в Турция, най-вече сирийци, избягали от гражданската война в Сирия.
Според европейските данни, 94% от сирийците, пристигнали в Турция, не живеят в бежански лагери. Съгласно съглашението за взаимопомощ и съдействие, подписано през март 2016 година, Турция фрапантно понижи потока на търсещите леговище в Европа, който доближи своя връх през 2015 година, когато на Стария континент дойдоха повече от 1 милион души.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР