Financial Times пише, че и двете страни са инвестирали сериозно

...
Financial Times пише, че и двете страни са инвестирали сериозно
Коментари Харесай

Financial Times: Русия има преимущество в радиоелектронната борба

Financial Times написа, че и двете страни са вложили съществено в системи, способни взаимно да обезвреждат безпилотните си армии, само че Москва поддържа преимущество.

И Украйна, и Русия оперират с десетки хиляди дронове на месец. И двете са употребявали от ден на ден евтини търговски FPV дронове тази година, следени от оператори, употребяващи камера на дрона.

„ Руснаците създават толкоз доста от тях в последно време, че това се трансформира в голяма опасност “, споделя полковник Иван Павленко, шеф на отдела за електронна война и кибервойна на украинския общоприет щаб.

„ Това, което се случва тук, всеобщото потребление на дронове, е нещо ново... “

Павленко прикани съдружниците да дават повече качества, способни да „ заглушават или подправят “ сателитните системи за ориентиране на съветските управляеми ракети и дронове.

„ Доставянето на Украйна на задоволителен брой мощни GNSS заглушители или най-малко усилватели на сигнала също може да помогне за противопоставяне на вражеските въздушни офанзиви “, означи той.

Повсеместното разпространяване на дроновете на бойното поле е една от аргументите, заради които дълго чаканата контраатака на Украйна тази година не съумя да реализира обилни териториални облаги, както и тъй като сухопътната война в този момент е значително статична. Всяка група танкове или бронирани машини може да бъде открита и унищожена в границите на няколко минути.

Русия от ден на ден употребява електронно разузнаване, с цел да попречи на доставените от Украйна прецизни муниции от Запада, като ракети HIMARS и артилерийски снаряди Excalibur.



Москва също употребява способността си да симулира изстрелвания на ракети и дронове, с цел да обърка украинската противовъздушна защита и да дефинира местоположението им, сподели Павленко.

Без електронно противопоставяне украинските войски са лесна плячка за артилерийски удари, управляеми БПЛА, дронове за мятане на бомби и удари от дронове камикадзе.

Един украински боец се оплака от неналичието на електронна отбрана на неговата част, която беше значително унищожена по време на седмици на интензивни бомбардировки на източния фронт, до момента в който съветските дронове „ налетяха против нас като комари “.

" Каква електронна война? Ние я нямахме. Дори не желая да си припомням тези дни в окопите. Нашите момчета падаха като мухи ", добави той.

Генерал Валери Залужни, главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, предизвести през ноември, че електронната война е „ ключът към спечелването на войната с дроновете “ – и излизането от безизходицата на фронтовата линия.

„ Електронната война е извънредно значима част от актуалните интервенции и руснаците имаха доста преимущество в нея през цялата война, което се оказа непрекъснат проблем за Украйна “, споделя Джак Уотлинг, старши помощник в Royal United Services Institute, английски мозъчен концерн.

Руската система за заглушаване на цели Полюс-21 може да бъде ситуирана на земята или върху транспортни средства и може да покрива 150-километрова зона, съгласно отчет на военна консултантска компания, възложен на Financial Times.

Друга система, " Мурманск ", употребява големи прибиращи се 32-метрови антенни кули, инсталирани на мобилни бронирани транспортни средства.

„ Проблемът е, че руснаците са способни да разположат системи за електронна война по огромна част от фронта, до равнище взвод в някои случаи, когато приказваме за неща като Полюс-21 “, сподели Уотлинг.

Преди да стартират ракетни офанзиви с отдалечен обхват на съветския Черноморски флот в Севастопол по-рано тази година, украинските парашутисти на бързи лодки извадиха от строя съветските системи за електронна война, конфигурирани на петролни платформи. Кримското пристанище беше едно от най-защитените места по време на войната.

Украинската система " Буковел ", която може да бъде конфигурирана на транспортни средства, открива дронове, заглушава предаването на данни и може да заглушава сателитните системи за ориентиране, в това число съветската ГЛОНАСС.

Новата украинска система с кодово име " Покрова ", съгласно някои източници, може да противодейства на ракети, като блокира системата им за ориентиране, само че тези системи са малко и би трябвало да бъдат създадени повече.

Говорителят на украинския общоприет щаб Павленко сподели, че е извънредно значимо изтребителите F-16, които скоро ще бъдат доставени от западните съдружници, да бъдат оборудвани с съвременни системи за електронна война, добавяйки, че Киев работи със съдружниците по настояването.

Павленко сподели, че Украйна може да се трансформира в лаборатория за електронна война, макар че той призна, че някои западни военни не са склонни да споделят технологии.

" Всяко комплицирано високотехнологично съоръжение има програмен продукт, който може да бъде повлиян. И това е бъдещето ", сподели Павленко.

„ Този метод е по-обещаващ и къде е най-хубавото място да го тествате, в случай че не в Украйна? “

Превод: СМ

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР