Филмите Аватар използват сензори за улавяне на движенията на актьорите,

...
Филмите Аватар използват сензори за улавяне на движенията на актьорите,
Коментари Харесай

Учени използват технология за улавяне на движение от филмите Аватар за изследване на болести

Филмите " Аватар " употребяват датчици за хващане на придвижванията на актьорите, с цел да наподобяват като извънземни. Британски учени са приспособили технологията, с цел да наблюдават развиването на заболявания, заяви Би Би Си, базирайки се на обява в сп. " Нейчър медисин ".

Костюмите за хващане на придвижване, които вдъхват живот героите във филми като " Аватар ", оказват помощ на откривателите да проследят появяването на болести, свързани с двигателни нарушавания.

В доста случаи колкото по-бързо бъдат оценени тези положения, толкоз по-скоро пациентът може да получи подобаваща помощ и лекуване.

Новата система употребява изкуствен интелект, с цел да проучва придвижванията на тялото.

В проби английските специалисти са определили тежестта на две генетични болести двойно по-бързо от най-хубавите лекари.

Изследователите споделят, че технологията също по този начин може да редуцира на половина времето и доста да понижи разноските, нужни за създаване на нови медикаменти в клинични изпитвания.

Д-р Валерия Рикоти от Института за детско здраве " Грейт Ормънд Стрийт ", споделя, че е " изцяло изумена от резултатите ". " Въздействието върху диагностиката и създаването на нови медикаменти за необятен набор от болести може да бъде голямо ", споделя тя. Д-р Рикоти е измежду екипа от откриватели от лондонския Импириъл колидж, които посвещават 10 години на създаването на новата технология. 

Учените я тестват върху пациенти с атаксия на Фридрайх и мускулна дистрофия на Дюшен в две обособени проучвания. Според тях технологията може да се употребява и за наблюдаване на пациенти, възстановяващи се от други болести, които засягат придвижването. Сред тях са всички заболявания, засягащи мозъка и нервната система, сърцето, белия дроб, мускулите, костите, както и редица психологични разстройства, написа Българска телеграфна агенция. Проследяването на тежестта и евентуалното развиване на сходни болести нормално включва премерване в клиника на скоростта и точността, с които пациентите правят набор от стандартизирани придвижвания. Тази оценка, жизненоважна за установяване на помощта и лекуването, от които се нуждае пациентът, може да отнеме години.

Двете проучвания демонстрират, че системата за хващане на придвижването може да направи това доста по-бързо и тъкмо. Тя е приспособена от технологията, употребена за хващане на придвижванията на актьорите във филмите " Аватар ", с цел да бъдат пресъздадени реалистични извънземни на екрана.

" Нашият нов метод открива фини придвижвания, които хората не могат да уловят ", споделя професор Алдо Фейсал от изследователския екип, един от учените, на който хрумва концепцията. " Той има способността да трансформира клиничните изпитвания, както и да усъвършенства диагностиката и наблюдението на пациентите ", добавя откривателят, който създава датчици, способни да наблюдават придвижването навън и в ежедневни обстановки отвън клиниката.

Заболяването, известно като атаксия на Фридрайх, нормално се появява в юношеска възраст и визира един на 50 000 души. Мускулната дистрофия на Дюшен визира 20 000 деца, най-вече момчета, в международен мащаб всяка година. В момента няма лекуване за двете болести. 

Изследователите също по този начин събират данни за потреблението на технологията при заболявания като Паркинсон, Алцхаймер и множествена склероза. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР