Филмът за бащата на атомната бомба Опенхаймер“ спечели 7 статуетки

...
Филмът за бащата на атомната бомба Опенхаймер“ спечели 7 статуетки
Коментари Харесай

Седем статуетки за Опенхаймер и първа - за Украйна. При кого отидоха наградите Оскар

Филмът за бащата на атомната бомба „ Опенхаймер “ завоюва 7 статуетки на 96 -ите награди „ Оскар “ в нощта на неделя против понеделник. Лентата „ 20 дни в Мариупол “ , която споделя за първите дни от съветската инвазия в Украйна през 2022 година , донесе на Киев първата статуетка „ Оскар “ в категорията за най-хубав документален филм.

Новината за премиите идва след в киноиндустрията в Съединени американски щати . През 2023 година хиляди кино и телевизионни сценаристи и артисти стачкуваха за по-високо възнаграждение. Това докара до забавянето на работата по доста продукции.

В тазгодишните награди „ Оскар “ филмът на Кристофър Нолан „ Опенхаймер “ победи в категориите за най-хубав филм, режисьор, артист, поддържаща мъжка роля, кинематография, истинска музика и монтаж.

„ Направихме филм за индивида, основал атомната бомба, и за положително или неприятно - живеем в света на Опенхаймер “, сподели Килиън Мърфи , който взе статуетката за основна мъжка роля в лентата. Той посвети премията си на миротворците по света.

Останалите номинирани в категорията за най-хубав филм бяха „ Американска литература “, „ Анатомия на едно рухване “, „ Барби “, „ Заседнали “, „ Убийците на цветната луна “, „ Маестро “, „ Клети създания “, „ Зоната на интерес “ и „ Минали животи “.
Първи „ Оскар “ за Украйна
Няколко седмици след втората годишнина от началото на съветското навлизане в Украйна през февруари 2022 година, „ 20 дни в Мариупол “ стана първият украински филм, отличен с премия „ Оскар “.

Той е взаимна продукция на Асошиейтед прес и Фронтлайн. Режисьор на лентата е видеожурналистът Мстислав Чернов, който прекарва 20 дни с екипа си в обсадения Мариупол при започване на нашествието и натрупва над 30 часа материал от протичащото се.
 Рейни Аронсон-Рат, Мстислав Чернов и Мишел Мизнер по време на церемонията по връчване на премиите „ Оскар “, 10 март 2024 година
„ Това е първият „ Оскар “ в украинската история и за мен е чест “, сподели Чернов по време на церемонията, откакто получи статуетката дружно с продуцентите на кино лентата Рейни Аронсон-Рат и Мишел Мизнер .

„ Вероятно ще бъда първият режисьор на тази сцена, който ще каже, че му се желае в никакъв случай да не беше правил този филм “, добави Чернов. „ Бих го заменил за свят, в който Русия в никакъв случай не е нападала Украйна. “

Режисьорът прикани Москва да приключи експанзията си против Киев и да освободи всички украински заложници.

„ Можем да създадем по този начин, че истината да спечелва, а жителите на Мариупол и тези, които са дали живота си във войната, в никакъв случай да не бъдат забравени. Защото киното образува мемоари, а спомените образуват историята “, сподели още Чернов.
Втори „ Оскар “ за Ема Стоун
В категорията на най-хубава женска роля беше отличена Ема Стоун за представянето си във кино лентата на Йоргос Лантимос „ Клети създания “ . Това е втората премия „ Оскар “ за Стоун след оценката ѝ през 2017 година за кино лентата „ Ла Ла Ленд “ .

Така Ема Стоун стана осмата жена в света, спечелила две статуетки преди 35 -годишна възраст. Със същото достижение са известни Мерил Стрийп, Джоди Фостър, Елизабет Тейлър и други актриси.

Отличието на Стоун беше изненадващо, тъй като съвсем сигурен любимец в категорията беше Лили Гладстоун с ролята си в „ Убийците на цветната луна “ . Филмът на Мартин Скорсезе обаче не завоюва нито един „ Оскар “.

„ Клети създания “ завоюва още няколко статуетки в категориите за костюми, дизайн на продукция, грим и прически.

Най-добър интернационален филм стана историческата драма „ Зоната на интерес “ , който беше номиниран и в категорията за най-хубав филм.
 Победителите в категориите за най-хубава мъжка и женска основна и поддържаща роля - Робърт Дауни Джуниър, Да'Вин Джой Рандолф, Ема Стоун и Килиън Мърфи.
При „ Анатомия на едно рухване “ на режисьорката Жюстин Трие отиде оценката за най-хубав автентичен сюжет.
Списък на всички спечелили
Най-добър филм - „ Опенхаймер “

Най-добър режисьор - Кристофър Нолън за „ Опенхаймер “

Най-добър артист - Килиън Мърфи за „ Опенхаймер “

Най-добра актриса - Ема Стоун за „ Клети създания “

Най-добър артист в поддържаща роля - Робърт Дауни Джуниър за „ Опенхаймер “

Най-добра актриса в поддържаща роля - Да`Вин Джой Рандолф за „ Заседнали “

Най-добър интернационален филм - „ Зоната на интерес “

Най-добър анимационен филм - „ Момчето и чаплата “

Оригинален сюжет - „ Анатомия на едно рухване “

Адаптиран сюжет - „ Американска литература “

Визуални резултати - „ Годзила минус едно “

Оригинална музика - „ Опенхаймер “

Песен от филм - What Was I Made For? на Били Айлиш и Финиъс О`Конъл от „ Барби “

Най-добър документален филм - „ 20 дни в Мариупол “

Кинематография - „ Опенхаймер “

Костюми - „ Клети създания “

Късометражен филм - „ Невероятната история “ на Хенри Шугар от Уес Андерсън

Късометражен анимационен филм - War is Over! по песни на Джон Ленън и Йоко Оно

Късометражен документален филм - The Last Repair Shop

Монтаж - „ Опенхаймер “

Звук - „ Зоната на интерес “

Дизайн на продукция - „ Клети създания “

Грим и прически - „ Клети създания “.
 На кино в розово.  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР