Филмът Изборът“ – вълнуващо визуално пътешествие из духовните маршрути и

...
Филмът Изборът“ – вълнуващо визуално пътешествие из духовните маршрути и
Коментари Харесай

Филмът „Изборът“: За Полша с любов в ума и сърцето от Бургас

Филмът „ Изборът “ – вълнуващо образно странствуване из духовните направления и непознати за мнозина епизоди от връзката сред България и Полша, за пресечните точки сред славянските страни и родовата памет, ще бъде показан пред необятна аудитория на 23 септември. Началото е 15.15 часа, а мястото е конферентната зала на КТК „ Ченгене скеле “. Лентата разкрива с неподправена откровеност доста значими исторически елементи през призмата на персонални прекарвания.

Малко преди този момент пред феновете българската писателка Галина Златарева, която ще е и формален посетител на събитието, ще приказва за историческите пластове, обичаи и културно завещание.

Форумът е част от цяла поредност събития, проведени от бургаския отдел на Полското културно-просветно сдружение „ Владислав Варненчик “.

Тазгодишният план е под наслов “България и Полша ръка за ръка ”. Специално за него в Бургас ще дойдат представители на Полското консулство, дипломати, членове на полския клуб във Варна и други

Сред акцентите в деянията е литературно четене на фрагменти от книгата на полската писателка Елиза Ожешкова /1841- 1910/ - “Над Неман ”, ”- позитивистки разказ, чиято съществена цел е да показа полското общество и неговата вътрешна динамичност, обвързвано с Януарското въстание от 1863 – 1864 година, разцвет на полския дух за независимост.

Творческата изява е от 11.15 часа на 23 септември и ще събере ценители на писаното слово в амфитеатъра на остров „ Света Анастасия “. Традициите в литературните четения в Полша са непроменяемо свързани с поезията на един от най-значимите представител на славянската лирика в европейската литература- Адам Мицкиевич. Произведението му “Балади и романси ”, издадено преди 200 години, слага началото на епохата на романтизма в Полша, която е внедрена в биографията на всеки единпатриот.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР