Филм на поета Недялко Йорданов, посветен на художника Георги Баев,

...
Филм на поета Недялко Йорданов, посветен на художника Георги Баев,
Коментари Харесай

Уникални кадри и факти за живота на художника Георги Баев в премиерен филм

Филм на поета Недялко Йорданов, отдаден на художника Георги Баев, ще може да види довечера публиката в Бургас. Заглавието на лентата е " Джурлата " – псевдонимът, с който е бил прочут художникът. Филмът демонстрира неповторими фрагменти снимани преди повече от 30 години от Недялко Йорданов в ателието на художника. Това става в един тежък за него миг, когато ателието му е подпалено, а огромна част от картините са изгорели.
Зрителите ще чуят откровенията на Георги Баев, които той прави за своя живот, за изкуството, борбите и за огромното самопризнание от ценителите на платната му по целия свят.
Actualno.com беседва с Мартина Чачевска, която е режисьор на кино лентата: " Работя от дълго време с Недялко Йорданов, направихме доста филми в телевизия Скат. Той разполага с в действителност неповторими фрагменти и богат списък. Филмът стана бързо, тъй като суровият материал не беше доста, само че всичко е извънредно забавно. Това е едно изявление, което Недялко Йорданов взима от художника Георги Баев, в миг, в който той изгубва в пожар 250 от картините си. Зрителите ще научат забавни обстоятелства от живота на художника, за студентските му години, за неговата неотстъпчивост и несдържаност на моменти, какви специалности е практикувал, за това, че е обичал да играе футбол, по какъв начин е бил уволняван и още доста обстоятелства за бурния му живот и неща които не се знаят ".
Тежка рана остава за Баев загубата на неговите рисунки и картини при пожара на ателието, само че все пак художникът резервира своя оптимизъм и се пробва от старите картини да направи колажи, с цел да продължат да живеят. " Филмът демонстрира живота на един самоуверен, борбен и доста надарен човек, това е кино лентата. Но посетителите на премиерата ще видят с каква невзискателност Баев приказва за себе си, макар големия си гений, усърдие и международно самопризнание ", прибавя Мартина Чачевска.
Премиерата на кино лентата " Джурлата " е довечера в Държавен куклен спектакъл Бургас от 19.30 часа, а входът е свободен.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР