Филипините ще приложат пропорционални и разумни контрамерки срещу незаконни, принудителни,

...
Филипините ще приложат пропорционални и разумни контрамерки срещу незаконни, принудителни,
Коментари Харесай

Филипините не искат конфликт с Китай, но заплашват с контрамерки

Филипините ще приложат пропорционални и рационални контрамерки против " противозаконни, насилствени, нападателни и рискови офанзиви " от бреговата защита и морската милиция на Китай в Южнокитайско море. Това съобщи президентът Фердинанд Маркос-младши, представен от " Ройтерс ".

" Ние не търсим спор с никоя страна, още повече с страни, които настояват, че са наши другари, само че няма да мълчим или да се подчиняваме ", безапелационен бе той.

Маркос не посочи какво ще включват контрамерките.

През предходната година Филипините се разгневиха поради ​​от страна на бреговата защита и риболовни кораби на Китай към противоречиви обекти, ситуирани в изключителната икономическа зона на Манила.

Поредният спор избухна предходната седмица, когато против филипински граждански транспортен съд, снабдяващ войски на Втората Томасова плитчина, командировани да охраняват боен транспортен съд, ситуиран там преди 25 години.
 Южна Корея скастри Китай за подклаждане на напрежението с Филипините
Южна Корея скастри Китай за подклаждане на напрежението с Филипините

Сиул осъди потреблението на водни оръдия против филипински кораби

Китай има териториални искания по отношение на съвсем , и упрекна Филипините в посягане върху негова територия, заявявайки, че е подхванал нужните ограничения против корабите.

В понеделник Пекин предизвести Манила да внимава и да търси разговор, защото

Маркос съобщи, че се е срещнал със чиновници от региона на защитата и сигурността и еразговарял с " другари от интернационалната общественост ".

" Те предложиха да ни оказват помощ за това, което във Филипините пожелаваме, с цел да защитим и подсигурим своя суверенитет, суверенни права и пълномощия, като в същото време подсигуряваме мир и непоклатимост в Индо-Тихоокеанския район ", уточни той.
 Китай предизвести Филипините: Отношенията ни са на кръстопът
Китай предизвести Филипините: Отношенията ни са на кръстопът

Пекин прикани Манила да съблюдава уговорките си в Южнокитайско море

Влошаването на връзките с Китай идва в миг, когато Маркос се пробва в региона на защитата със Съединените щати . Той усили достъпа на Съединени американски щати до филипинските военни бази и взаимните учения бяха разширени, по този начин да включат - нещо, което подразни Пекин.

Вчера министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин още веднъж удостовери уговорката на Вашингтон към контракта за взаимна защита с Филипините от 1951 година и разкритикува като " рискови " дейностите на Китай при Втората Томасова плитчина.

В телефонен диалог с филипинския си сътрудник Гилберто Теодоро той " препотвърди непоколебимия ангажимент на Съединени американски щати към Филипините " , които по негови думи подхващат законна задача за доставяне.
 Манила провокира Пекин на интернационален арбитраж за Южнокитайско море
Манила провокира Пекин на интернационален арбитраж за Южнокитайско море

Филипините привикаха китайския дипломат

Договорът сред Филипините и Съединени американски щати обвързва двете страни да се пазят взаимно при положение на нахлуване и включва брегова защита, цивилни и военни кораби в Южнокитайско море.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР