Филипините шокираха Нова Зеландия за първа победа на Световната купа за жени

...
С първия си гол на първата си Световна купа за
Коментари Харесай

С първия си гол на първата си Световна купа за жени необлагодетелстваните Филипини спечелиха първия си мач в турнира, като шокираха съдомакините от Нова Зеландия с 1:0 в мач от група А, който стана спорен, след като не бе признат потенциален изравнителен гол.

За първи път от шест световни първенства футболните папрати влязоха в мача във вторник като фаворити и почти сигурно щяха да станат първият отбор, достигнал до 16-ия кръг с още една победа, след като миналата седмица разстроиха Норвегия в мача на откриването на турнира.

Но Сарина Болдън отбеляза историческата победа на Филипините в мача от първия им удар към вратата в 24-ата минута, преобърна сценария и смълча препълнения стадион с 33 000 футболни фенове, предимно от Киви.

Нова Зеландия бе във възход през първите 20 минути, играейки със самочувствие, което отразяваше очакванията им, че това ще бъде най-добрият им шанс за победа в груповата фаза и изглеждаше неизбежно да дойдат головете, които за първи път щяха да се пренесат в следващия кръг.

Новозеландската вратарка Вик Есон нямаше какво да прави до 20-ата минута, когато трябваше да излезе напред, за да отбие застрашителен свободен удар. Изведнъж в новозеландската защита настъпи паника, дори безпорядък.

Четири минути по-късно и от друг свободен удар, който предизвика хаос във вратарското поле на Нова Зеландия, изчистването беше неефективно и Сара Егесвик изпрати топката обратно за Болдън, който скочи високо, за да я насочи към вратата.

Настъпи момент на зашеметяваща тишина и изведнъж привържениците на Филипините намериха пълния си глас.


До края на първото полувреме мачът беше по-оспорван, тъй като Нова Зеландия се опитваше да се прегрупира и да се мобилизира. До почивката те имаха няколко пропилени шанса.

Нова Зеландия хвърли всичко към Филипините през второто полувреме, но без резултат. Спорният момент дойде в 68-ата минута, когато Джаки Хенд, която четири минути по-рано беше отказала да се разпише, с глава вкара изглеждащия като изравнителен гол от кръста на Хана Уилкинсън.

Новозеландците бяха в пълен празник, докато съдията не отсъди, че Уилкинсън е била в офсайд. Решението беше близко:

В един бесен финал нападателката на Филипините Карли Фрилес също вкара топката в мрежата от положение на засада, а Грейс Джейл от Нова Зеландия бе спряна от близко разстояние с прекрасно спасяване на Макданиъл.

Филипините завършват своята група А срещу победителките от 1995 г. Норвегия в неделя, докато Нова Зеландия се изправя срещу Швейцария.

Източник: "Екип на БФС Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР