Филип Гунев е бивш зам.-министър на МВР, председател на УС

...
Коментари Харесай

Как може да се спре купуването на гласове

Филип Гунев е някогашен зам.-министър на Министерство на вътрешните работи, ръководител на УС на Антикорупционния фонд и европейски съветник по сигурността. Андрей Янкулов е някогашен прокурор и зам.-министър на Министерство на вътрешните работи и на правораздаването, старши юридически специалист на АКФ.
Поредни избори минаха, белязани от търговията на гласове. Вече като че ли този феномен се приема за нещо обикновено - притегля все по-малко медиен интерес, а с дребни изключения главните заинтригувани страни са част от омертата. Кой където може, купува.

Купеният избор не е просто едни пари, които политическите партии дават на едни хора, с цел да гласоподават за тях. В доста случаи той е в основата на политическата корупция. Политиците се схващат с едни малко или доста авторитетни притежатели на компании, миниолигарси и феодали, локални сиво-черни играчи да " оказват помощ ". А по-късно услугата се връща - къде с полицейско-прокурорски или данъчен чадър да си правят сиво-черния бизнес, къде с някоя социална поръчка - я от общината, я от страната.

Оставяме настрани по-абстрактните причини, че по този начин се подкопава демократичният развой. Колко тъкмо е размерът на този феномен е мъчно да се каже - само че по разнообразни оценки става въпрос за някъде към 5 - 10 % от общия брой гласове. Вътрешни оценки в Министерство на вътрешните работи демонстрират, че има най-малко 1000 секции, които се дефинират като " рискови " за изборна търговия.

Анализът на Антикорупционния фонд (АКФ) взаимно с преподаватели от няколко университета демонстрира, че по по-консервативна оценка в най-малко 780 секции има ясни признаци за търговия с гласове, само че в случай че се считат общо с други форми на следен избор, броят им доближава 2500.

Отличителното за тези секции е нелогичното държание на гласоподавателите - цялата секция гласоподава за една партия на едни избори, няколко месеца по-късно на президентски, европейски или локални се гласоподава за друга или изобщо не се гласоподава. И по този начин животът в блатото продължава. Затворен кръг
Капитал - брой 15
Затвореният кръг, в който главните виновници - политическите партии, управляват прокуратурата и полицията, чиято функционалност е да проверяват пазаруването на гласове, може да бъде пресечен. Условието е да има политически състезател с задоволително воля да постави завършек на тази процедура. Засега подобен не се обрисува. Трудно може да се чака някой натрупал сериозен запас политически индивид непринудено да се лиши от наличните лостове за обезпечаване на по-добър избирателен резултат. Превес и в настоящия парламент имат партии, които към този момент имат построени структури и механизми за пазаруване на гласове. Оценката въз основа на статистически способи демонстрира, че водещите политически сили са дейни участници в търговията - както от партиите на " статуквото ", по този начин и някои от новите играчи.

Другият вероятен излаз от обстановката минава през развиването на идея за понижаване на оперативния политически (партиен) надзор върху Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Няма по какъв начин да не бъде проблем за ведомство като Министерство на вътрешните работи фактът, че даже ръководителите на локалните му структури зависят от моментната политическа обстановка.
Явлението е форма на проведена престъпност с присъединяване на политиците, които купуват незаконната услуга, и "дилърите ", които провеждат продажбата.
Що се отнася до прокуратурата - исторически след измененията тя е посочила, че употребява изцяло безконтролната си власт също в сгода на политическото статукво, когато взема решение на кого да бъде или да не бъде повдигнато обвиняване. Тоест съответно решение за смяна на съществуващото състояние мъчно би могло да се реализира посредством формализиране на досегашното неофициално политическо въздействие, което се упражнява върху прокуратурата. По-скоро би трябвало да се търси вид с повече правосъден надзор върху прокурорската активност, демонополизиране на функционалността по наказателно гонене (решението кой да стане обвиняем) и усилване на ролята на съда в ръководството на единната правосъдна власт. Без политическа воля
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР