Филиалите на Ислямска държава (ИД) в Африка, Южна Азия, Централна

...
Филиалите на Ислямска държава (ИД) в Африка, Южна Азия, Централна
Коментари Харесай

Анализ: Ислямска държава отново се укрепва, част от вината е на Русия

Филиалите на " Ислямска страна " (ИД) в Африка, Южна Азия, Централна Азия и Близкия изток откриват по-голяма оперативна автономия, което евентуално ще им разреши да продължат интервенциите си макар все по-честата загуба на водачи. Това гласи анализът на американския мозъчен концерн Институт за проучване на войната (ISW), който прави седмични обзори на салафитско-джихадисткото придвижване.

 

Пропагандата на ИД може да компенсира загубата на духа, породена от непрекъснатите убийства на водачи на организацията, като обезпечава религиозна легитимност и проектира мощ на бойците и поддръжниците на " Ислямска страна ", считат специалистите. От разбора излиза наяве, че в доста от районите, в които ИД се укрепва, липсва задоволително опълчване от страна на сили на Русия.

Ирак и Сирия

 

" Ислямска страна в Ирак и Леванта " (ИДИЛ) разгласи ликвидирането на своя " халиф " на 3 август, само че е малко евентуално продължаващото обезглавяване на управлението да докара до сполучливо проваляне на ИДИЛ в Ирак и Сирия.

Липсата на фокус от страна на сирийския режим на Башар Асад, подкрепян от Русия и Иран, върху избиването и задържането на водачи на ИДИЛ от приблизително равнище ще даде опция на групировката да извърши проекта си за акция в Сирия. А той цели да сътвори условия за възобновление на " Ислямска страна " след евакуиране на Съединени американски щати.

Нигер

 

Нигерската хунта, която смъкна президента Мохамед Базум, възнамерява да употребява финансираната от Кремъл частната военна компания " Вагнер " и локални доброволчески милиции, с цел да укрепи сигурността в столицата Ниамей. Може би водачите на преврата имат намерение по този метод да се изправят против салафитско-джихадистките бунтовници, откакто си обезпечат изцяло властта.

Разчитането на тези спомагателни сили обаче крие риск от увеличение на нарушаванията на правата на индивида и изостряне на напрежението сред общностите, което би основало благоприятни условия, от които салафитско-джихадистките групи в предишното са се възползвали, гласи анализът.

 

Припомняме, че превратът в Нигер смъкна прозападния президент, а в този момент в страната се веят съветски флагове. Същото преди години се случи в Мали и Буркина Фасо. Сега обаче рискът от пълномащабна война на африканския континент е действителен.

Мали

 

Свързаните с " Ал Кайда " бойци усилиха броя и тежестта на нападенията си в централната част на Мали през юли, което демонстрира, че групировката се укрепва в региона макар антитерористичните интервенции на Мали и ЧВК " Вагнер ". Свързаната с " Ал Кайда " организация Jama'at Nusrat al Islam wa al Muslimeen (JNIM) евентуално ще употребява възходящите си зони на поддръжка в централната част на страната, с цел да обсади по-големите градове в региона и да ги подчини, както и да организира по-чести и по-тежки набези в южна Сомалия, с цел да оспори легитимността на хунтата.

Сомалия

 

Федералното държавно управление на Сомалия евентуално ще възобнови офанзивата си за завладяване на последната следена от " Ал Шабааб " регионална столица в централната част на страната през идващите седмици. " Ал Шабааб " евентуално ще заобикаля стандартните отбранителни боеве, с цел да премине към комплицирани контраатаки с спонтанни взривни устройства, пренасяни от самоубийци в транспортни средства, както направи по време на началната фаза на офанзивата, напомнят от ISW. " Ал Шабааб " - или „ Муджахидинско младежко придвижване “ - е терористично крило на " Ал Кайда ".

Афганистан

 

Правителството на талибаните, контролиращо Афганистан, не разрешава присъединяване на самите талибани в набези отвън страната. Този ход евентуално е пристигнал в отговор на скорошните дипломатически задължения със Съединени американски щати и натиска от страна на Пакистан. Малко евентуално е на афганистанските талибани обаче да им се попречи да вземат участие в интервенциите на Tehrik-e Taliban Pakistan (TTP) в Пакистан. TTP е военна мрежа, която сплотява опозицията против пакистанската войска.

Източник Actualno.com

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР