Филиалът на Националната художествена академия в Бургас, първи и единствен

...
Филиалът на Националната художествена академия в Бургас, първи и единствен
Коментари Харесай

Филиалът на Националната художествена академия в Бургас вече е факт

Филиалът на Националната художествена академия в Бургас, първи и единствен отвън София, към този момент е реалност. Той има лиценз и е покрил всички документални условия. Филиалът ще се обитава в модерната постройка на Магазия 1, ситуирана в Зоната за публичен достъп на Пристанище Бургас. Това оповестиха на конференция през днешния ден кметът Димитър Николов и ректорът на академията проф. Николай Драчев.

Изпитите ще се проведат през юли в София. Подробности очаквайте скоро в уеб страниците на НХА и Община Бургас. През първата година тук се разкриват по 8 места в специалностите " Живопис ", " Стенопис ", " Графика ", " Книга, илюстрация, печатна графика ", " Плакат и образна връзка ", " Рекламен дизайн ", " Мода " и магистърска стратегия " Арт терапия ". Амбицията е последователно да бъдат увеличени и специалностите, и приемът.

В Бургас преподаватели от академията ще организират подготвителни курсове и съвещания при започване на май. Във филиала могат да аплайват възпитаници с интерес и умения в другите типове изкуство от цялата страна. Обучението в Бургас е отлична опция за младежите от цялата половина на България на изток от Пловдив, за които София е много далечна дестинация. Така или другояче, огромна част от същите преподаватели ще им преподават и тук.

" За финален път висше образователно заведение в нашия град е откривано през далечната 1991 година - Бургаският свободен университет. Разкриването на филиала на НХА е значимо събитие за нас. Казвам ви добре пристигнали и дано отсега нататък се срещаме единствено по хубави мотиви, да откриваме изложения, да се радваме на триумфите на надарените ни създатели. Вярвам, че в идващите години от Бургас ще тръгнат нови трендове в развиването на българската образна просвета ", сподели кметът Димитър Николов.

Той разгласи и идния през април и май " Регионален конкурс за изтънчено и приложно изкуство ". Участниците в него са разграничени на две възрастови групи - XI и XII клас. Община Бургас обезпечава едногодишни стипендии по разпоредбите на своята стратегия за подкрепяне на надарени деца на учениците, класирани на първо, второ и трето място в първа възрастова група. Участниците от втора възрастова група, чиято конкурсна работа има оценка, не по-малка от 5.50, се освобождават от изпита по изобразяване при кандидатстването си в НХА, филиал Бургас.

През идващите дни и месеци пространството в Магазия 1 ще бъде приспособено за потребностите на образователния развой, като сигурно ще се обособи и изложбена повърхност.

" Освен в Бургас, преподаватели от академията ще проведат срещи с възпитаници от профилирани паралелки в цялата източна и югоизточна част на страната. Новият филиал ще бъде разпространяван и на кандидатстудентските тържища в страната ", заяви ректорът проф. Николай Драчев.

На днешната среща в Бургас участваха още:

- Доц. доктор Бойка Доневска - зам.-ректор на НХА;

- Доц. доктор Даниела Янкова - зам.-ректор на НХА;

- Проф. Светозар Бенчев - декан на Факултет за изящни изкуства;

- Доц. Мирослав Богданов - декан на Факултет за приложни изкуства;

- Проф. Георги Янков - началник на катедра " Плакат и образна връзка " ;

- Свилена Матеева - шеф на Учебно-методичен отдел на НХА;

- Димо Колибаров - учител в компетентност " Графика ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР