"Фиксираните" бебета в сливенската МБАЛ "д-р Иван Селимински"По публичния скандал

...
"Фиксираните" бебета в сливенската МБАЛ "д-р Иван Селимински"По публичния скандал
Коментари Харесай

МЗ провери връзването на бебета в сливенска болница

"Фиксираните " бебета в сливенската МБАЛ "д-р Иван Селимински "

По обществения скандал с "фиксирането " (връзването) на бебета в отделението по акушерство и гинекология са осъществени две инспекции на ИА "Медицински контрол ". Първата инспекция открива, че връзването на бебетата е регламентирано във вътрешния устав на болничното заведение. По случая тече прокурорска инспекция. Три месеца по-късно е направена неочаквана инспекция. Установено е, че денем се връзват единствено децата, на които се прави вливане, само че при връщането на инспекторите часове по-късно се оказва, че всички деца са вързани, сподели началникът на кабинета на здравния министър доцент Васил Пандов и посочи, че в тази болница нарушаванията са сложни.

в МБАЛ "д-р Иван Селимински " има редица инспекции, които още през 2019 и 2020 година са открили нарушавания на Закона за публичните поръчки. Вътрешен одит е удостоверил констатациите.

Проверките в здравните заведения сочат облагодетелстване на шефове на лечебни заведения и нарушавания на Закона за публичните поръчки, написа

Към 31 март 2022 год. на база на междинни финансови доклади общите отговорности на държавните лечебни заведения са 600 млн.лв., а просрочените отговорности са 113 млн.лв., сподели пред публицисти министърът на опазването на здравето в оставка Асена Сербезова.

За миналите 6 месеца са осъществени 64 инспекции, за цялата 2021 тествани са 61 лечебни заведения. Звеното за вътрешен одит към здравния министър е осъществило 71 инспекции и одитни задължения за 6 месеца и резултатите от 18 от тях са изпратени към способените органи. Всички лечебни заведения са показали бизнес-програми за идните три години, а ние сме одобрили три от тях, добави тя. В някои болниципроверките не престават. Една от тях е "Майчин дом ", заяви здравният министър.

Сериозни нарушавания са открити в Онкохематологичната болница, "Пирогов ", "Св Екатерина " в столицата и УМБАЛ Пловдив, УМБАЛ "Канев ", Русе и многопрофилната болница в Сливен, уточни началникът на кабинета на здравния министър доцент Васил Пандов.

"Пирогов " - просрочени отговорности, занемареност

В "Пирогов " бяха осъществени няколко инспекции. Първата бе по сигнал от снабдител, че отговорностите по отношение на него, без съображение не се заплащат. Не става дума за плана за енергийна успеваемост, за който сезираме прокуратурата. Вътрешен одит откри, че от 2014 до 2021 година в "Пирогов " са подписани 1057 контракта. Плащанията по тях са осъществявани без да се съблюдава поредността, някои кредитори са били привилегировани, за сметка на други, които са били низвергнати. Няма указател на договорите, което се удостоверява и от прокуриста, който беше назначен от министъра - Пламен Милев, заяви Пандов.

Друга инспекция на вътрешен одит касае последните две управления на "Пирогов ", станалият към този момент обществено прочут медицински център в Царево. Има подписано съглашение сред болничното заведение и общината, по силата на което в помещение града е пренесено съоръжение на забележителна стойност, благосъстоятелност на "Пирогов ". Въпреки писмата от кмета на общината до управлението на незабавната болница ограничения не са взети, описа Пандов.

УМБАЛ Пловдив (Окръжна) - 89 дка държавен парцел, актуван като общинска благосъстоятелност

Друга инспекция касае притежаван от УМБАЛ Пловдив 89 дка парцел, възложен за стопанисване на общината. Проверката демонстрира, че от 2021 година Община Пловдив е актувала този парцел като общинска благосъстоятелност. В продължение на 10 години управленията на болничното заведение не са предприемали нищо, с цел да защитят собствеността, имало е писмо и до актуалното управление, което също е бездействало и едвам две седмици преди приключване на давностния период е внесло иск за отбрана на парцела. При това става дума за регион с бурно развиване ", уточни началникът на кабинета на здравния министър.

УМБАЛ "Канев " - нарушени цивилен контракти и права на пациенти

Проверка на вътрешния одит открива, че на цивилен контракти са назначени основен теоретичен секретар и нач. научна активност с месечна заплата към 3500 лева, което надвишава минималните прагове по Закона за публичните поръчки. В същата болница са открити Нарушения на наредбата за избор на екип, което ощетява правата на пациентите.

Най-малко проверяваната държавна болница с най-богатия шеф

Една-единствена инспекция е осъществена през последните години в столичната кардиологична УМБАЛ "Св. Екатерина ". Проверката на здравното министерство е открила нарушавания в договорите за закупуване на здравно съоръжение: подписва се контракт с снабдител, преди да бъде подписано съглашение с МЗ; открит е контракт, чиято годност от дълго време е изтекла; не се е прилагала системата за двоен автограф, изясни Пандов.

Най-фрапиращи са нарушаванията, свързани с финансовото ръководство и надзор на болничното заведение. По думите на доцента в лечебното заведение не са избрани индикатори за оценяване на чиновниците, не е регламентирано на какъв принцип се разпределя спомагателното материално стимулиране (ДМС).

При инспекция на подписаните цивилен контракти от януари 2019г. до 30 април 2020 година се открива, че 85,3% от всички тях са изплатени на шефа проф. Генчо Начев. Общата сума възлиза на 952 870 лева За 2019 година той е получил 362 000 лева, за 2020- 226 000 лева, за 2021 - 258 000 лева, а за първите четири месеца на 2022 година - 105 000. Тези цивилен контракти са за осъществяване на мед услуги, интервенции, като началник на екип, избор на екип - за медицински действия, посочи Пандов и уточни, че единствено по себе си това не е престъпление.

Какви въпреки всичко са нарушаванията

Заради честотата на подписване на гражданските контракти освен това в интервал за три години, те сами по себе си се явяват трудови, а не цивилен. При вземането на решения за тях от Съвета на шефовете проф. Начев е дал своя вот за себе си. Два от договорите влизат в действие със задна дата, преди да има решение на Съвета на шефовете. По Закона за обществените предприятия членовете на Съвета на шефовете не могат да правят активност по трудови правни отношения. В случая става дума за прикрити трудови контракти, сподели Пандов. - Освен това в това време в качеството си на началник на болничното заведение и като член на Съвета на шефовете, проф. Начев е получавал приблизително месечно 22 000 лева, до момента в който възнаграждението на един доктор е 1700 лева

Проверката в една от най-престижните кардиологични лечебни заведения открива нарушавания и при публичните поръчки, при които постоянно Съветът на шефовете е бил подценяван.

Национална профилирана болница за интензивно лекуване на хематологични болести - бракувани скъпи медикаменти за онкоболни на стойност над 170 000 лева

Случаят със столичната Онкохематология към този момент е обществен. Става дума за бракувани медикаменти през 2021 година на обща стойност 178 00 лева Освен това налице е доста превишение на просрочените отговорности по отношение на личния капитал на лечебното заведение, което води до неговата декапитализация, регистрираха от Министерство на здравеопазването. Установено е и възлагане на юридически консултантски услуги, без прелиминарен надзор за правомерност и при превишаване на праговете, посочени в Закона за публичните поръчки, сочат резултатите от инспекцията.

Какво е откриха прокуристите, които бяха назначени в някои от проблематичните лечебни заведения

Още с влизането в Александровска болница и "Пирогов " се натъкнахме на фрапантни резултати от ръководството и контрола на тези лечебни заведения. Установихме, че просрочените отговорности доста са нарастнали. И в случай че в "Александровска " главната причина са подписаните съглашения с снабдители при лихви над 22-24% на годишна база и се поставят старания за финансовото излекуване на болничното заведение, в "Пирогов " положението е по-различно, сподели Пламен Милев.

Само за една година просрочените отговорности в "Пирогов " от 9 млн. са нарастнали на близо 16 млн., макар че общите отговорности са намалели от 22 на 20 млн. лева Тези просрочия не са по контракти за строителство и за енергийна успеваемост, а към снабдители на медикаменти и медицински произведения. В одитния отчет от края на март, просрочията към снабдители на медицински произведения са на стойност 14 851 690 лева Към момента към този момент са 17 446 276 лева В същото време се оказа, че болничното заведение разполага с финансови средства, в сметките ѝ има над 6 млн. лева, регистрира Милев.

Той сподели още, че доста постоянно шефът проф. Поромански е вземал еднолични решения, без да се преценява със Съвета на шефовете, отказвал е контакт с някои от кредиторите. В миг, когато болничното заведение не може да се разплати с снабдители на медикаменти и медицински произведения, се пуска социална поръчка за писалищен материали за над 1 млн. лева И това в изискванията на електронизация, установи прокуристът.

За успеваемостта на лечебните заведения

Данните демонстрират, че една болница е ефикасна, когато има приложимост на леглата, сподели заместник-министърът на опазването на здравето Петър Грибнев. По думите му лечебните заведения, в които има под 50 на 100 приложимост на леглата, натрупат отговорности. Предприели сме ограничения за актуализиране на Националната здравна карта, с цел да определим по какъв начин и къде да усъвършенстваме активността на лечебните заведения, добави той.

Поръчките за антигенни проби и защитни средства

Проверки, осъществени в разнообразни районни здравни инспекции, са установили нарушавания, свързани с доставките на антигенни проби, защитни средства и дезинфектанти, сподели доцент Пандов.

В изискванията на изключително състояние те се купуваха без оповестяване на публични поръчки, напомни Пандов. По думите му инспекциите са установили липса на бистрота, на информация за подписаните контракти и на отчетност.

Проверката е посочила, че при провежданите процедури от районните здравни инспекции, единичната цена на антигенните проби варира от 3.00 до 18.50 лева Най-скъпи проби са купували в здравната ревизия в Смолян. Само в пет от 28 здравни инспекции са били основани комисии, които да прегледат постъпилите предложения за проби. В 22 здравни инспекции са разгласили предложения за доставки, само че 13 от инспекциите не са заложили критерии за оценка.

Анализът демонстрира, че информация за извършените процедури не се разгласява, липсват периоди за разглеждане на предложенията, липсват комисии, сложени са къси периоди за доставка или периоди по неотложност, което стеснява кръга на участниците, добави Пандов. Имаме данни, че някои здравни инспекции не са дали информация и на контролните органи.

Проверка на инспектората откри, че здравните инспекции не са изпълнявали напътствията на Министерство на здравеопазването по реда на Закона за държавната благосъстоятелност, който изисква те да сформират актове за предаване на персоналните защитни средства и тестванията на лечебни заведения и на юридически лица на бюджетна прехрана, изясни Пандов. При предаването на защитните средства и тестванията не са били избрани съответни чиновници, които да дават отговор за предаването им. Не е имало и съответен надзор при предаването на тестванията на лабораториите и дали в действителност тези лаборатории ги употребяват по предопределение, добави той.

Резултатите от инспекциите са предоставени на Агенцията за държавна финансова ревизия, на ДАНС, на прокуратурата, на КПКОНПИ.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР