Фиаското на кампанията в Галиполи от 1915 г. беше причинено

...
Фиаското на кампанията в Галиполи от 1915 г. беше причинено
Коментари Харесай

Блокадата на украинските пристанища влошава проблемите със световния глад

Фиаското на акцията в Галиполи от 1915 година беше породено частично от световната продоволствена рецесия. Влизането на Османската империя в Първата международна война на страната на Германия блокира износа на зърно от Руската империя, която тогава обхващаше Украйна. Чрез наложително отваряне на пролива сред Черно море и Средиземно море Англия и нейните съдружници се надяваха да извадят турците от войната и да възстановят съветската търговия. Това би помогнало за понижаване на растящите цени на храните и укрепяване на слабите финанси на Русия. Но десантът в Дарданелите се трансформира в злополука и съдружниците се отдръпнаха след една година.

Век по-късно Западът е изправен пред сходна главоблъсканица: по какъв начин да пренесем голямата годишна продукция от аграрни първични материали на Украйна през блокадата на Русия, с цел да облекчим световния дефицит на храна. Андрей Ставницер, притежател на най-големия оператор на частни морски терминали в Украйна, TIS, споделя, че украинските силози за зърно са значително цялостни и няма задоволително място за тазгодишната годишна продукция. " Ако не можем да го съхраняваме, то ще стартира да гние ", изяснява той. Разочароващо е, че Русия е в положение да изнася своето зърно, в това число това, откраднато от окупираните територии, до момента в който Украйна е затворена. " Деблокирането на Одеса е също толкоз значимо, колкото даването на оръжие за Украйна ", споделя той.
Алтернативни направления
Но те могат да поемат единствено част от износа на Украйна. Ако по-голямата част от зърното на Украйна би трябвало да бъде изнесено, това би трябвало да стане по море. Но по какъв начин? Някои хора сега изследват концепцията за военноморски конвои за ескортиране на търговски кораби към и от Одеса и околните пристанища. Ставницер се надява на ескорт на Организация на обединените нации, воден от Турция. Джеймс Ставридис, някогашният висш съюзен главнокомандващ на НАТО, предложи да се вземе образец от интервенцията на Съединени американски щати и някои съдружници за отбрана на петролните танкери в Персийския залив по време на войната сред Иран и Ирак през 80-те години на предишния век.
Реклама
Но Джеймс Фого, някогашен пълководец на силите на НАТО в Средиземно море, твърди, че паралелът е подвеждащ. " Разликата е - Иран не беше нуклеарна мощ. Русия е нуклеарна мощ. Русия е огромна мощ и има риск от ескалация. Танкерната война беше сериозна - американските бойни кораби бяха ударени от Ирак и Иран и един от тях по простъпка смъкна ирански аероплан.

Конвоите в Черно море са изправени пред военни, правни и политически ограничавания. Започнете с съветския " противоморски флот " - противовъздушни, противокорабни и електронни системи за битка, основани в Крим, който Русия анексира през 2014 година Това ѝ разрешава да господства огромна част от Черно море от сушата. И макар потапянето на крайцера " Москва " нейните военноморски сили остават мощни - в това число кораби и подводници, въоръжени с крилати ракети " Калибър ". Дори в случай че Русия не нападна конвои, споделя Майкъл Петерсън от Военноморския лицей на Съединени американски щати, корабите в пристанището ще бъдат като " седнали патици ". Одеса е в обсега на съветските противокорабни крилати ракети " Бастион-б " в Крим, отбелязва той.

Украйна е минирала водите си, с цел да предотврати съветско нахлуване. Плажовете на Одеса са затворени и охранявани. Пристанището, в това число фамозното му Потьомкинско стълбище, е неразрешено за достъп. Русия също е сложила мини. Около 80 задгранични кораба са блокирани в украински води; някои са потопени.

" Минирането е лесно; разминирането е комплицирано ", отбелязва западен посланик. Украйна няма потенциал да разчисти нужните морски пътища. Освен това, споделя различен посланик, в случай че водите са разминирани за експорт на пшеница, само че по-късно руснаците се промъкнат и нападат Одеса, това е проблем. Въпреки това, до момента в който съветският прогрес се бави, президентът Володимир Зеленски съобщи на гостуващите американски конгресмени, че въоръжаването на Украйна с повече противокорабни ракети може да разреши да стартира разминирането.
Реклама НАТО и конвоите
Защитата на конвои може да изисква доста военноморско наличие на НАТО. Това повдига въпроси, свързани с Конвенцията от Монтрьо от 1936 година, която контролира корабоплаването в турските проливи. Турция се базира на член 19, който на процедура не разрешава прекосяването на военноморските сили на воюващите страни - ход, който визира Русия повече от другите. Турция импровизирано е оповестила на други страни да не разполагат военни кораби в Черно море. Тя може да предприеме такива ограничения публично според член 21, в случай че се почувства " застрашена от непосредствена заплаха от война ".

Конвенцията по този начин или другояче лимитира военните кораби от отвън крайбрежните страни и какъв брой дълго могат да останат в Черно море. Следователно интервенцията на НАТО ще изисква честа ротация на кораби. Турция е член на НАТО и няма такива ограничавания. Но връзките ѝ с Русия са двусмислени: тя продава на Украйна по този начин известния военен дрон Bayraktar TB-2, само че също по този начин отхвърли да наложи наказания на Русия и разреши на суперяхтите на олигарсите да се приютят в пристанищата ѝ.

Дебатът за конвоите е ехтене от предходния за налагането на зона, неразрешена за полети над Западна Украйна: подготвени ли са съдружниците в НАТО да рискуват директен конфликт с Русия? Президентът Джо Байдън сподели не на неразрешената за полети зона. Това би заплашило с " трета международна война ", съобщи той. Без американска поддръжка е мъчно да си представим други да се изправят против Русия.

Слабата вяра е, че интернационалният напън, изключително от страна на незападни страни, може да убеди Русия да отстъпи. Някои в Организация на обединените нации считат - или се надяват - че Владимир Путин няма да желае да бъде упрекнат в причиняване на международен апетит. Генералният секретар на НАТО Антонио Гутериш предложи договорка, съгласно в подмяна на облекчение на глобите върху износа на торове от Беларус и Русия.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Блокчейн 1 Икономика 2 Коментари и разбори 3 Политика Реклама
Много публични лица считат, че Путин е даже по-решен да смаже Украйна стопански поради неуспеха му да я завладее със мощ. Западни дипломати споделят, че повторното отваряне на украинските пристанища не е удобен вид за най-малко шест месеца. Един украинец е по-директен: " Няма смисъл да ескортирате търговски кораби, в случай че никой не е подготвен да стреля против Русия. Единственият отговор е да победим Русия. "

Съединени американски щати, които сега ръководят Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, упорстват за дейности за възстановяване на продоволствената сигурност като цяло. Усилията имат за цел частично да потвърдят, че войната в Украйна и икономическите сривове, които тя предизвиква, би трябвало да бъдат считани за виновност на Русия, а не на Запада.

Западните страни към момента могат да внесат предложение, призоваващо за наново отваряне на Одеса, даже единствено с цел да принудят Русия да употребява ветото си. Общото заседание на Организация на обединените нации, което включва всички членове, изисква всяка страна, наложила несъгласие, да даде пояснение пред събранието в границите на 10 дни. Русия може да не се интересува, споделя Ричард Гоуън от International Crisis Group. " В прочут смисъл най-големият риск е Русия да каже " да " на повторното отваряне на Одеса, само че по-късно да основава всевъзможни процедурни спънки. "

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР