Фейсбук виж галерията Къщата, в която е живял и творил класикът

...
Фейсбук виж галерията
Къщата, в която е живял и творил класикът
Коментари Харесай

Изгоря къщата на Йордан Йовков във Варна

Фейсбук виж галерията Къщата, в която е живял и творил класикът на българската литература Йордан Йовков във Варна, изгоря тази заран, научи Varna24.bg .

Сигнал за огнената буря на ул. " Георги Живков " 11 е подаден в 8.13 часа. Незабавно на място са изпратени три екипа от огнеборци, които са погасили пожара. 

По първична информация причина за случая е немарливост при боравене с открит огън, оповестиха от пресцентъра на полицията в града. 

Няма потърпевши при пожара, допълниха от там. 

Припомняме, че от години къщата се разрушава, а дворът й бе трансфорат в бунище.

В къщата през 1919 година Йордан Йовков написва популярната си повест " Жетварят ". В повестта Йовков разказва отношението на селянина към земята и труда. Сто години по-късно, красивото в миналото дворче, в което е намирал ентусиазъм, е превърнато в сметище, в което всеки хвърля боклуци.

Тук известният публицист е живял година чартърен, откакто бяга от окупираната след Първата международна война родна Добруджа. 

Ето и коментар на варненеца Борис Ангелов, който разгласява и фотоси от пожара:

" Излезе информация, че двора на къщата на улица «Георги Живков» 11 бил заседнал в отпадъци и трябвало да се разчисти незабавно. Е, към този момент този проблем е в предишното. Пламъците погълнаха дома, където е живял Йордан Йовков и е написал повестта «Жетвари». Дали някой преднамерено е теглил кибрита наотпадъците вътре, дали някой пийнал клошар е палил огън или някой откакто си е изпил утринното кафе, е захвърлил неизгасения си фас през балкона, та по този начин е станала белята, оставям на експертите от пожарната да се произнесат, аз нямам такава подготвеност. Самият дим от пожара се виждаше чак от мястото против спирката на автобус 14 на Колхозния пазар (посока Владиславово).

Сега евентуално с цел да не стане пакост някъде из останките от къщата, като се разтика работата с този пожар, ще изравнят всичко с булдозери, а след някоя друга година ще гледаме по какъв начин се издига някоя нова кооперация на това място. Сами ние не ценим каквото имаме, само че постоянно надничаме в непознатото ".
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР