Фестивалите не само създават настроение и разнообразие за местните жители,

...
Фестивалите не само създават настроение и разнообразие за местните жители,
Коментари Харесай

Ангелкова на фестивала Бъдеще с традиции: Този форум ще е сред първите, включени в регистъра на туристическите събития и забележителности

Фестивалите освен основават въодушевление и многообразие за локалните поданици, те пазят традициите и са мотив доста посетители да посетят района. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на фестивала на българския обичай и просвета „ Бъдеще с обичаи – Кърджали 2019”, който се организира под патронажа на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева с поддръжката на Министерството на туризма.



Министър Ангелкова благодари на ръководителя на 44-тото Народно заседание Цвета Караянчева за нейната поддръжка за туризма и напомни, че тя е и патрон на самодейността „ Естествено в България – 2019 година на вътрешния туризъм “. Министърът поздрави и регионалния шеф на Кърджали Никола Чанев, че работи новаторско и развива богатите локални обичаи. Щастлива съм да съм през днешния ден измежду Вас, обърна се министър Ангелкова към жителите и многочислените посетители на Кърджали, пристигнали за празника на българския обичай и просвета. Виждам, че с този конгрес демонстрираме на гостите на прелестния ни край това, което родопчаните най-вече умеят - тяхното гостолюбие и неповторими обичаи.



Отчитайки значимостта на форумите, съхраняващи българските обичаи и просвета в промените на Закона за туризма предложихме текстове, с които се регламентира вписването и поддържането на специфичен указател на туристическите забележителности, фестивали и събития в районите, както и отговорности за лицата, които ги стопанисват. Така ще се подсигурява запазването на туристическите атракции и ще се даде опция за секторно финансиране, напомни министърът на туризма. Тя добави, че фестивалът „ Бъдеще с обичаи “ в Кърджали ще бъде от първите включени в регистъра.



Празникът в Родопския град стартира с най-дългото хоро, огласяно от звуците на обичайна за Родопите каба гайда. Хорото поведе ръководителят на Парламента Цвета Караянчева дружно с регионалния шеф на Кърджали Никола Чанев и министър Ангелкова. Гостите на фестивала имаха опция да опитат над 400 баници, приготвени от кулинарни майстори от 7 общини в региона, занаятчии показаха ръчно направени произведения, имаше доста работилници, на които деца се учеха да тъкат, да рисуват върху вълна и доста други занаятчийски техники.



Според данни на Национален статистически институт в местата за настаняване с 10 и повече кревати в област Кърджали за интервала януари-юли са отседнали повече от 20 хиляди посетители.
Кърджали е включен в 12 винено-кулинарни дестинации, като част от дестинация „ Родопи “. Областта участва и в 8-те културно–исторически дестинации - в „ Магията на източните Родопи “. И в двата плана са включени забележителностите „ Перперикон “ и „ Татул “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР