Фестивалът за музика и съвременно изкуство Ritual Gatherings пристига на

...
Фестивалът за музика и съвременно изкуство Ritual Gatherings пристига на
Коментари Харесай

Жителите на Кюстендил искат повече театрални постановки и музикални фестивали

Фестивалът за музика и модерно изкуство Ritual Gatherings идва на 14 май в Хисарлъка за особено събитие с музикална стратегия с DJ сетове, креативен работилници с актьори от града и дневна стратегия за деца

Проучването на публиката е инициирано от Културният фестивал Ritual Gatherings и цели да разпознава желанията, мотивацията, честотата и типа събития, които избира локалната аудитория. В него се включиха 150 индивида, на възраст сред 18 и 55+ години, непрекъснато живеещи и работещи в града. Паралелно бяха изследвани и локалното културно и фолклорно завещание, в частност характерните ритуали и обичаи в община Кюстендил, тяхното запазване, насърчаване и разпространение посредством интерактивни способи. На база тази информация, уредниците ще изготвят и културен профил на общината, с която тя да бъде подкрепена в стратегическото развиване на локалната културна сцена.

Резултатите от извършената анкета в месеците от януари до април с фокус върху културния живот в Кюстендил и желанията на публиката демонстрират, че жителите му имат потребност от разнообразни формати събития и развлечения. Проучването дава информация за настройките на хората – 57% споделят, че неналичието на разнороден избор ги стопира да посещават събития, а 34%, че ги отхвърля неналичието на информация за такива. Икономическият фактор, несъмнено, също е водещ – една трета по-трудно си разрешават да отделят от месечния си приход за билети. Равен брой хора – 59% дават отговор, че биха желали повече театрални постановки и музикални фестивали да се случват в града, следвани от музикални концерти – 48% и фестивали за модерно изкуство – 40%. Повечето от запитаните – 35% са дали отговор, че за последната година, са посетили културно събитие онлайн сред 1 и 3 пъти, а 28% – повече от 7 пъти. Положителна вест е, че остава по-малък процентът на тези, които не посещават никакви културни събития – единствено 1%, до момента в който 21% дават отговор, че вървят няколко пъти месечно, а 9% – един път седмично. Най-често кюстендилци посещават кино и спектакъл – надлежно 64% и 63%, следвани от изложения, концерти и музикални фестивали. Класическите изкуства изпадат от класацията на най-посещавани културни събития, като най-рядко хората вървят на балет – 1,7%, а на литературните четения и класическите концерти и опера – надлежно 10% и 13%.

Проучването дава забавна информация и за аргументите за посещаване на културни събития – болшинството – 85% гледат на тях като забавление, а за 63% те са средство за повишение на общата им просвета. 45% изпитват вътрешна нужда, а съвсем половината – любознание.

Още този месец Фестивалът за музика и модерно изкуство Ritual Gatherings ще внесе друго музикално звучене в града, със особено събитие с присъединяване на някои от най-популярните локални актьори. На 14 май в Хисарлъка, сред 12 и 18 ч, ще бъдат показани няколко креативен работилници за деца и възрастни.

Повече за връзката сред цветовете и настроенията ще опише и покаже на процедура Клаудия Георгиева в работилница „ Цветовете и настроенията към нас “, а по-късно наученото ще може да бъде приложено и на процедура, като задачата е да се украсят дървета в Хисарлъка. Почитателите на обичайните занаяти ще могат да се приближат до мистиката на кукерите в работилница за разработване на кукерски маски с естествени материали с Еленка Савкова. В програмата е включена и екологична процедура за преработване на хартия с Евгени Серафимов, както и ленд арт с шишарки от младия актьор Бояна Алексова. За децата са планувани занимания за разработване на дребни кожени произведения сред 14 и 17 ч. от работилница „ Сръчно “.

Музикалната стратегия стартира в 18 ч. и ще продължи до 22:30 с DJ сет от създателите на Ritual Gatherings – дуото, а по-късно ще продължи с изгряващия на редица български фестивали и музикални събития.

Събитието и интензивностите са изцяло безвъзмездни и със свободен вход.
Повече информацията за събитието, следете във и на

Ritual Gatherings годишен интердисциплинарен културен фестивал, придружен от серия градски събития, който съчетава музика, модерно изкуство, обичайни ритуали, кулинарни и на практика екологични практики.
Проект „Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно модерно изкуство – механизми за създаване на общности и реализиране на устойчиви културни екосистеми ” се извършва с финансова поддръжка, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Проектът е част от Оперативна програма „ Културно предприемачество, завещание и съдействие “, Резултат 2 „ Подобрен достъп до изкуства и просвета “.
Основна цел на плана е използването на холистичен метод за съживяването на дребни културни екосистеми, посредством събития и интензивности, ориентирани към основните участници в тях и с фокус – обмяната на опит и културни прояви с специалисти от културния бранш в Исландия и Норвегия. От една страна, планът цели възстановяване достъпа до просвета в дребните обитаеми места чрез провеждането на серия районни микросъбития, последвани от народен, интердисциплинарен фестивал. От друга – планът цели и повишение потенциала на локалните културни оператори и създатели, чрез провеждането на семинари, лекции, работилници и годишен професионален конгрес.
Бенефициент на плана е Сдружение АСОРИ, а сътрудници в осъществяването на плана са общините Кюстендил, Троян и Шумен, Музеят на националните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян, норвежкия артистичен колектив Pikene på Broen и Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum – Рейкявик, Исландия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР