Фестивалът за антично наследство Сердика е моят Рим“ представя нашето

...
Фестивалът за антично наследство Сердика е моят Рим“ представя нашето
Коментари Харесай

„Сердика е моят Рим“ ни потапя в живота от IV век

Фестивалът за антично завещание „ Сердика е моят Рим “ показва нашето историческо минало и по-специално по какъв начин е изглеждал животът през IV век по нашите земи. Това сподели Людмила Попова, която е част от Сдружението за антични реконструкции „ MOS MAIORUM ULPIAE SERDICAE “, провело събитието.

Фестивалът се провежда в Археологическия парк „ Западна врата на Сердика “, като тази година има посетители от доста европейски страни - Италия, Австрия, Унгария, Словения, Румъния, които в допълнение обогатяват забавната стратегия. Посетителите могат да видят разнообразни борби, фешън ревюта, правосъдни процеси – както елементарни, по този начин и религиозни. „ Има разнообразни религиозни реконструкции, каквито ние представяме единствени по рода си “, означи Людмила Попова.

Тя добави, че „ Сердика е моят Рим “ показва живота на римляните и готите на територията на Европа и балканите.

Демонстрациите на гладиаторски битки са измежду най-интересните. „ Унгарските ни посетители са най-старата школа за гладиатори в света – от 1996 година, и си заслужава да бъдат видени. Имаме „ на посетители “ императори. Например, реорганизация на император Константин, който е споделил и емблематичната фраза за този фестивал – „ Сердика е моят Рим “. Гостуват ни е двама доста впечатляващи мъже от Италия и Австрия, които в действителност на високо равнище демонстрират тези облици и надлежно историята по един жив метод. Не просто факсимиле, а в действителност както е било тогава “, описа още Попова.

Тя акцентира, че облеклата, с които е облечена, е направила сама, като това, в действителност, е част от заниманието – да си направиш личния костюм. „ Повечето хора поръчват или извършват част от нещата. Моето облекло демонстрира един по-висок статус на локални управници и знак на това е диадемата. Главата нормално е била с пелерина. Бижутата също са били по-впечатляващи и на няколко пласта. Това може да се види на мозайките, които са непокътнати досега, тъй като множеството други неща не са оживели “, съобщи Попова и уточни, че самите облекла са обшити с перли, имат скъпи орнаменти, като в нейния случай са от коприна.

Гривната, която носи е от стъкло, което също е било много скъпо в тези времена. „ Може да се приказва доста за облеклото, тъй като за всеки човек то е било негова визитна картичка, негово показване пред останалите “, означи Попова.

Жената посочи, че перлите са били много значим знак на власт, участвали са в облеклото, показвайки, че си на по-високо равнище в обществото. На фестивала са показани разнообразни занаяти, с които са се занимавали късноантичните хора, измежду тях са сеченето на монети, изработването на оръжия и глинени съдове, както и на разнообразни питиета, присъщи за онази ера - поска, медовина. Те също са направени въз основа на античните предписания.

Попова съобщи, че „ Сердика е моят Рим “ е един дребен обзор на пъстрия тогава живот, доста друг от днешния. Човек може да научи историята по един друг метод от този, който сме привикнали, а точно – да се запознае с нея онлайн, добави тя. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР