Фермери и земеделци излизат на национален протест с искане за

...
Фермери и земеделци излизат на национален протест с искане за
Коментари Харесай

Земеделците - на национален протест: Планират демонстрации и блокади

Фермери и земеделци излизат на народен митинг с искане за помощи и отбрана на родното произвеждане. Десетки са местата, на които се възнамеряват демонстрации и блокади преди обед. Част от недоволните се срещнаха през вчерашния ден с премиера и министъра. Те получиха увещание, че ще бъдат обезщетени за загуби поради вноса от Украйна, в случай че ги потвърдят в Национална агенция за приходите. Предвидени са и 150 милиона лв. за помощи.
 
Фермерите желаеха оставката на земеделския министър и изпратиха писмо със период за решение на проблемите им до неделя. В противоположен случай декларират, че " идващия вторник ще блокират страната ". Протестите за през днешния ден са планувани сред 10 часа и 12 ч.
 
" Аз съм тотално банкрутирал "
Край село Труд, до което минава автомагистралата " Тракия ", към този момент се събират производители. Те ще блокират кръговото придвижване там. " Бях фермер. Имах отглеждане на животни. Фалирах още предходната година ", изясни пред bTV Борис Къцов, зърнопроизводител.
 
" Търсят се някакви механизми да настроят обществото, че сме печеливш бизнес. Дори министърът разгласи, че сме на загуба, а министър председателят споделя, че секторът е на облага. Не може цяла Европа да е на загуба, а ние да приказваме за облага. Заляха ни от всякаква евтина продукция от Украйна. Моята персонална загуба съм си я пресметнал – 80 лв. на декар тази година. Аз съм тотално банкрутирал. Аз съм от дребните земеделци – имам 1000 декара. През 2022 година цените на препаратите и торовете скочиха с 300%. Нашата продукция получи срив на цената. Загубите започнаха, когато господата взеха решение да спрат износа на зърно ", безапелационен е той.
 
Производители се събират и пред спортната зала в Перник. " Акцентът върху " милиардите, които ни се дават " е нелепост. Субсидиите си ги взимаме година обратно. Даже година и три месеца. Първо създаваме, а след това ни дават ", акцентира Венцислав Митков, ръководител на съдружие " Обединени аграрни производители ".
 
" Искам да се знае, че не излизаме единствено за пари. Има доста нови неща, които вкараха, а ни сложиха на колене. Много от обещаните неща от предходната година не се извършиха. Докато не се изпълнят настояванията, няма да се приберем. Ако би трябвало, три месеца ще стоим ", безапелационен е той.

" За първи път ни бавят дотациите. Това, което се преведе в този момент, е някогашният СЕП. Получавали сме си парите още през декември. За пшеницата разноските от тор до прибиране на продукцията е към 180 лв. на декар. При междинен рандеман 350 кг на 30 ст. - сметнете какви ви е загубата. Това с доказването на загуби пред Национална агенция за приходите е парадокс. Покажем ли загуби – банките ще ни натиснат. Хората по стратегии нямат право да покажат загуба ", добави Венцислав Митков. На фона на националния митинг на фермерите Комисията по земеделие в Народното събрание се събира на изнесено съвещание в Министерството на земеделието, където ще бъдат показани ограничения и дейности за превъзмогване на рецесията в бранша. 
 
Земеделският министър Кирил Вътев е изготвил разбори и ще запознае членовете на комисията с проблемите на фермерите, както и ще предложи решения. Министерството е подготвило и законодателни промени, за които упорстват от бранша.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР