Фермери хвърляха яйца и камъни по Европейския парламент, предизвиквайки пожари

...
Фермери хвърляха яйца и камъни по Европейския парламент, предизвиквайки пожари
Коментари Харесай

Фермери хвърлят яйца и камъни в Брюксел, докато започва срещата на върха на ЕС

Фермери хвърляха яйца и камъни по Европейския парламент , предизвиквайки пожари наоколо до постройката и пускайки фойерверки на фона на митинги , с които желаят да кажат, че на срещата на върха на водачите на Европейския съюз /ЕС/ би следвало да създадат повече, с цел да им оказват помощ с налозите и растящите разноски , оповестява организация „ Ройтерс “.

Протестиращите се пробваха да съборят бариерите, издигнати пред Народното събрание – на няколко пресечки от мястото, където се организираше срещата, само че полицията ги отблъсна с водна бликам. Полицията също по този начин употребява сълзотворен газ . Местен чиновник разяснява, че скулптура на площада, където фермерите са се събрали покрай Народното събрание с тракторите си, е развалена.

Главни пътни артерии в Брюксел , сърцето на Европейския съюз , бяха блокирани от към 1300 трактора , съгласно оценка на полицията. В митингите се включиха и фермери от Италия, Испания и други европейски страни.

Протест в Брюксел. Снимка: Yannis Karamitsios, Фейсбук

Служители по сигурността в екипировка за битка с безредиците стояха на пост зад бариерите , където водачите се срещаха в седалището на Европейския съвет.

Фермерите споделят, че не им се заплаща задоволително, задушени са от налози и зелени правила и са изправени пред нелоялна конкуренция от чужбина.

Избори в Европейски Съюз

Протестите в цяла Европа идват преди изборите за Европейски парламент през юни, на които се вижда, че крайната десница, за която фермерите съставляват възходящ изборен кръг, печели. Хосе Мария Кастиля, фермер, представляващ испанския фермерски съюз Asaja, съобщи:

„ Знаете какво се случва: предстоят европейски избори и политиците са супер нервни, а също и Европейската комисия. И мисля, че това е най-хубавият миг всички европейски фермери дружно да излязат на улицата. “

Един трактор показваше банер с надпис „ Ако обичате земята, подкрепете тези, които я ръководят “ , до момента в който фермери от Белгия и други европейски страни се пробват да бъдат чути от водачите на Европейски Съюз, които ще се срещнат по-късно.

Друг транспарант гласеше: „ Без фермери, без храна. “

Протест в Брюксел. Снимка: Yannis Karamitsios, Фейсбук

„ Ако видите с какъв брой хора сме тук през днешния ден и в случай че видите, че е в цяла Европа, значи би трябвало да имате вяра. Трябва да имаме вяра, че тези хора виждат, че земеделието е належащо. Това е храната, знаете “ , сподели Кевин Бертенс, фермер от покрайнините на Брюксел.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола посочи:

„ На фермерите, които са на открито. Виждаме ви и ви чуваме. “

Фермерите към този момент са обезпечили няколко ограничения, в това число предложенията на изпълнителната комисия на блока за ограничение на вноса на ферми от Украйна и разхлабване на някои екологични разпореждания за угарите. Във Франция, където фермерите стачкуват от седмици, държавното управление се отхвърли от проектите за последователно понижаване на дотациите за селскостопански дизел и даде обещание повече помощ. Но фермерите споделят, че това не е задоволително и митингите се разпространиха в страни, в това число Испания и Португалия .

Търговски договаряния за Меркосур

Въпреки че рецесията на фермерите не е публично в дневния ред на срещата на върха на Европейски Съюз, тя би трябвало да бъде разисквана, най-малко в коридорите. Вече с всички погледи, вперени във Виктор Орбан , до момента в който другите 26 водачи на Европейски Съюз желаят да го убедят на срещата на върха да се причисли към проект за предложение на устойчиво финансиране на Украйна , унгарският министър-председател реши да се срещне с фермери през нощта.

„ Трябва да намерим нови водачи, които в действителност съставляват ползите на хората “, цитира думите му неговият представител, имайки поради изборите за Европейски парламент . Ето какво е споделил Орбан по думите му:

„ @EU_Commission би трябвало да съставлява ползите на европейските фермери против тези на Украйна, а не противоположното. “

Протест в Брюксел. Снимка: Yannis Karamitsios, Фейсбук

Докато дойде на срещата, белгийският министър председател Александър Де Кроо съобщи, че недоволствата на фермерите би трябвало да бъдат разисквани. Той акцентира:

„ Те оферират артикули с високо качество, ние също би трябвало да сме сигурни, че могат да получат вярната цена за висококачествените артикули, които дават. “

Междувременно ирландският министър председател Лео Варадкар повтори опълчването на френския президент Еманюел Макрон за сключване на комерсиално съглашение с групата от южноамерикански страни Меркосур в настоящия му тип – друго основно искане за фермерите.

Във Франция , където фермерите ускориха митингите при започване на седмицата, въздействието на десетки блокади стартира да се усеща, счита Ерик Хемар , началник на федерация на работодателите в превоза и логистиката. Пред телевизионния оператор Franceinfo той разяснява:

„ Направихме анкета измежду членовете на нашата федерация: всички транспортни компании са наранени (от митинга на фермерите) и са изгубили през последните 10 дни към 30% от приходите си, тъй като не можем да доставяме в точния момент или със закъснения. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР