Ферара. България бе приета за пълноправен член на Международния алианс

...
Ферара. България бе приета за пълноправен член на Международния алианс
Коментари Харесай

МВнР: България бе приета за пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста

Ферара. България бе призната за пълновръстен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ), на пленарната сесия на Организацията, която се организира от 27 до 29 ноември във Ферара, Италия. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР). С решението България публично става 32-ата страна-членка на Алианса. На пленарната сесия в Италия българската делегация, ръководена от дипломат Пламен Бончев, сполучливо показа и отбрани кандидатурата ни пред пълноправните страни-членки на МАВХ. България бе оценена от Израел, Австрия и Белгия.
В края на юни 2017 година МАВХ взе решение с цялостен консенсус да даде на България статут на страна-лиазон. Подобна процедура бе първата в историята на организацията от 2009г. Днешният триумф е резултат от поредните старания на Министерството на външните работи и българската делегация към МАВХ, която в рамките единствено на две години съумя да извоюва пълноправно участие, преминавайки поредно през статут на страна-наблюдател и страна в развой на присъединение.
С приемането й за член в Организацията България става част от влиятелното фамилията на страните, поели ангажимент да предизвикват проучването и възпоменанието на Холокоста, битката с антисемитизма и езика на омразата и да отстояват правилата на Декларацията от Стокхолм от 2000 година
Членството на България ще даде платформа за още по-широко разпространение в международен мащаб на акта по спасяването на българските евреи по време на Втората международна война и ще спомогне за пълноценното и обективно проучване на историята на Холокоста.
Международният алианс за възпоменание на Холокоста (International Holocaust Remembrance Alliance) е междуправителствена организация, чиято цел е да обезпечи политическа и социална поддръжка за обучение, възпоменание и проучвания по въпросите на Холокоста на национално и интернационално ниво.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР