Феновете на Зенит (Санкт Петербург) отбелязаха 140-ата годишнина от боевете

...
Феновете на Зенит (Санкт Петербург) отбелязаха 140-ата годишнина от боевете
Коментари Харесай

Хореография в Русия в чест на боевете при Шипка

Феновете на Зенит (Санкт Петербург) означиха 140-ата годишнина от боевете при Шипка. Преди мача от съветската Премиер лига против Ростов (0:0) последователите на отбора разпъната голямо знаме, което представляваше репродукция на фамозната картина „ Защитата на Орлово гнездо “, която съветският художник Алексей Попов рисува през 1983 година Това произведение на изкуството е доста добре познато в България.

Феновете на Зенит развяваха и имперски знамена на Русия. Знамето с картина беше съпроводено с надписа „ Не намъ, не намъ, а Имени Твоему “. Това е част псалом 113 от православния псалтир и гласи: „ Не нам, Господи, не нам, а на Твоето име дай популярност, поради Твоята благосклонност, поради Твоята истина. “

Боевете при Шипка през август 1877 година са основни за развиването на Руско-турската война 1877-1878 година Надписът „ Не намъ, не намъ, а Имени Твоему “ е подложен върху медалите за героите от войната, връчвани от съветския император. Този откъс от псалтира може да бъде прочетен и върху Руски монумент в София.

За първи път в съветската история „ Не намъ, не намъ, а Имени Твоему “ се появява върху медалите за героите от войната против Наполеон през 1812 година Цитатът участва и в фамозната книга на Лев Толстой за този интервал от историята - „ Война и мир “.
 

 
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР