Федерално съдебно жури обвини четиримата бивши полицаи, участвали в ареста

...
Федерално съдебно жури обвини четиримата бивши полицаи, участвали в ареста
Коментари Харесай

Обвиниха четиримата бивши полицаи заради смъртта на Джордж Флойд

Федерално правосъдно жури упрекна четиримата някогашни служители на реда, взели участие в ареста и гибелта на Джордж Флойд в Минеаполис, в нарушение на конституционните права на чернокожия мъж, съобщи Асошиейтед прес.
В обвинителния акт са посочени имената на Дерек Шовин, Томас Лейн, Джей Кюн и Ту Тао. Шовин, Тао и Кюн са упрекнати в нарушение на правото на Флойд да не бъде подлаган на безпричинно задържане и несъразмерна мощ. Четиримата някогашни служители на реда са упрекнати, че не са дали здравна помощ на Флойд. На Шовин са повдигнати обвинявания също по отношение на арестуването и притискането на врата на 14-годишно момче през 2017 година
Лейн, Тао и Кюн се явиха пред федерален съд в Минеаполис посредством видеоконферентна връзка. Шовин не се яви.
Флойд умря на 25 май предходната година. Той бил повален от Шовин, който няколко минути го е притискал към земята с коляно на врата му. Кюн и Лейн също помагали за задържането на чернокожия мъж - съгласно прокуратурата Кюн коленичил върху гърба на Флойд, а Лейн държал краката му. Според прокуратурата Тао не разрешавал на минувачите да се приближат и да се намесят.
Миналия месец Шовин беше приет за отговорен в ликвидиране във връзка със гибелта на Флойд по щатско дело и в този момент се намира в затвор в Минесота, очаквайки присъдата си. Другите трима някогашни служители на реда би трябвало да се изправят пред съда през август по щатско дело и са освободени под гаранция. След днешното явяване пред федерален съд им беше разрешено да останат на независимост.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР