Федералният съдия временно блокира част от забраната на Джорджия за грижи, потвърждаващи пола, за транс младежи

...
Федерален съдия временно блокира част от забраната на Джорджия за
Коментари Харесай

Федерален съдия временно блокира част от забраната на Джорджия за грижи за транссексуални младежи, потвърждаващи пола, като нареди на държавните служители да спрат да прилагат ключова разпоредба на закона повече от месец след влизането му в сила.

В заповед от 83 страници, издадена в неделя, американският окръжен съдия Сара Джерати каза, че разпоредбата на закона на Джорджия, която забранява на лицензирани медицински специалисти в щата да предоставят на пациенти под 18-годишна възраст кръстосана хормонална терапия, е „вероятно“ противоконституционна. Законът, законопроект 140 на Сената, влезе в сила на 1 юли.

Джерати, назначен от президента Джо Байдън, каза, че предварителната забрана срещу тази част от закона не позволява на държавните служители да я прилагат срещу всички непълнолетни в щата, а не само срещу непълнолетните ищци, които са завели съдебно оспорване в края на юни. Тя каза, че нейната заповед ще остане в сила „до изчакване на процеса или до следващо решение на съда“.

Грижата, утвърждаваща пола, обхваща набор от основани на доказателства лечения и подходи. Видовете грижи варират в зависимост от възрастта и целите на получателя и се считат за стандарт на грижа от много основни медицински асоциации.

„Вземайки предвид записаните доказателства, както е обсъдено подробно в предишните раздели на тази заповед, Съдът определя, че непосредствените рискове от непоправима вреда за ищците, произтичащи от забраната – включително рискове от депресия, тревожност, разстройство на храненето, самонараняване и мисли за самоубийство – надвишава всяка вреда, която държавата ще претърпи от разпореждането“, пише Джерати в заповедта.

SB 140 също забранява на медицинските специалисти в Грузия да предоставят операции, свързани с прехода на пола към непълнолетни, но тази разпоредба на закона не е блокирана от Geraghty, тъй като ищците не са я оспорили в делото си. Съдията отбеляза в заповедта си, че подобни интервенции „като цяло не се разглеждат до пълнолетие“.

Анализ, извършен от Reuters и Komodo и публикуван миналата година, който изследва застрахователните претенции на пациенти в САЩ от 2019 г. до 2021 г., открива само 56 „генитални операции“ сред пациенти на възраст от 13 до 17 години в Съединените щати „с предишна диагноза дисфория, свързана с пола“.

Въвеждането на ограничения върху грижите, потвърждаващи пола, за транс младежи се очертава като ключов проблем за консерваторите, като поне 20 щата имат ограничени компоненти на грижите през последните години. Когато републиканският губернатор на Джорджия Брайън Кемп подписа SB 140 през март, той твърди, че законът ще „гарантира, че защитаваме здравето и благосъстоянието на децата на Джорджия“.

CNN се свърза с офиса на Кемп за коментар.

Правното оспорване на SB 140 беше повдигнато в края на юни от четирима транссексуални младежи в щата и техните семейства, както и от група за застъпничество, чиято работа включва „свързване на семейства на транссексуални деца с местни практикуващи, които предоставят медицински грижи, потвърждаващи пола“, според към жалбата.

„Забраната за здравеопазване не прави нищо за защита на здравето или благосъстоянието на непълнолетните. Напротив, забраната подкопава здравето и благосъстоянието на транссексуалните непълнолетни, като им отказва основни медицински грижи“, пишат адвокатите на ищците в жалбата си.

Законът позволява на непълнолетни, които са започнали "хормонозаместителна терапия" преди 1 юли, да продължат лечението. Нито един от непълнолетните ищци не е започнал терапията, според делото, въпреки че всички те планират да го направят в бъдеще. Двама от непълнолетните приемат лекарства, блокиращи пубертета, се казва в иска.

Ищците се представляват от адвокати от Human Rights Campaign Foundation, Southern Poverty Law Center, American Civil Liberties Union of Georgia и адвокатската кантора O’Melveny & Myers LLP

„Това решение е невероятна победа за семействата в Джорджия“, казаха адвокатите в съвместно изявление в понеделник. „Решението възстановява правата на родителите да вземат медицински решения, които са в най-добрия интерес на детето им, включително хормонална терапия за техните транссексуални деца, когато е необходимо, за да процъфтяват и да бъдат здрави.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР