Федералният резерв вероятно ще трябва да повиши лихвените проценти повече

...
Федералният резерв вероятно ще трябва да повиши лихвените проценти повече
Коментари Харесай

Фед вече планира по-бързо и по-голямо увеличение на лихвите

Федералният запас евентуално ще би трябвало да увеличи лихвените проценти повече от предстоящото в отговор на последните мощни данни. Централната банка е подготвена да предприеме по-големи стъпки, в случай че „ съвкупността “ от входящата информация допуска, че са нужни по-строги ограничения за управление на инфлацията. Това сподели ръководителят на Фед Джером Пауъл пред депутати във вторник, представен от Reuters.

Последните стопански данни са по-силни от предстоящото, което допуска, че крайното равнище на лихвените проценти евентуално ще бъде по-високо от предстоящото по-рано “, сподели Пауъл в готови отговори в чуване пред банковата комисия на Сената.

Забележките бяха първите му, откакто инфлацията ненадейно скочи през януари и държавното управление на Съединени американски щати регистрира извънредно огромно нарастване на новите работни места този месец.

Въпреки че част от тази непредвидена икономическа мощ може да се е дължала на топлото време и други сезонни резултати, Фед е наясно, че това може да е знак, че централната банка на Съединени американски щати би трябвало да направи повече, с цел да смекчи инфлацията. Според Пауъл може даже да се пристъпи към по-големи нараствания на лихвите, в сравнение с плануваните преди този момент.

Ако съвкупността от данни демонстрира, че по-бързото стягане е целесъобразно, ние бихме били подготвени да увеличим темпото на повишение на лихвите “, сподели Пауъл.

Федералният запас ще организира идващото си политическо съвещание на 21 – 22 март, като този петък ще бъде оповестен месечният отчет на държавното управление за работните места, а отчетът за инфлацията ще излезе идната седмица. Те са от решаващо значение за преценката на политиците за това дали те още веднъж изостават от кривата на инфлацията или могат се придържат към по-умерената политика, планувана на последната им среща.

Но и в двата случая мненията на Пауъл означават безапелационното самопризнание, че „ дезинфлационният развой “, за който той приказва неведнъж на конференция от 1 февруари, може да не е толкоз равен.

Въпреки че инфлацията се забавя от пика си предходната година, процесът на намаление на инфлацията до 2% би трябвало да извърви дълъг път и евентуално ще бъде неравномерен “, сподели Пауъл.
Възможно намаляване на пазара на труда
В изявлението си Пауъл означи, че огромна част от въздействието на паричната политика на централната банка може към момента да е в развой на трансмисия, като пазарът на труда към момента поддържа равнище на безработица от 3.4% – невиждано от 1969 година – и мощно нарастване на заплатите.

Пауъл допусна, че може да се наложи пазарът на труда да отслабне, с цел да спадне инфлацията в необятния бранш на услугите – трудоемка част от стопанската система, където цените не престават да порастват.

За да възстановим ценовата непоклатимост, ще би трябвало да забележим по-ниска инфлация в този бранш и доста евентуално ще има известно намаляване на изискванията на пазара на труда “, сподели Пауъл.

Последният отчет на Пауъл за паричната политика пред Конгреса беше през юни, когато беше началото на най-агресивния цикъл от повишение на лихвените проценти от 80-те години на предишния век. Това стягане на паричната политика увеличи разноските за заеми за жилищни ипотеки, способства за неустойчивостта на обичайните пазари на акции, както и на различни активи, като криптовалути, и провокира някои по-широки диспути по отношение на ефикасността на Фед.

Инфлацията спадна след последните изяви на Пауъл в Конгреса. След като доближи годишен ритъм от 9.1% през юни, показателят на потребителските цени спадна до 6.4% през януари; обособеният ценови показател на персоналните потребителски разноски, който Фед употребява като основа за своята цел от 2%, доближи връх от 7% през юни и падна до 5.4% към януари.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР