Федералният резерв в сряда повиши лихвените проценти с още 75

...
Федералният резерв в сряда повиши лихвените проценти с още 75
Коментари Харесай

Федералният резерв извърши ново голямо увеличение на лихвите

Федералният запас в сряда увеличи лихвените проценти с още 75 базисни пункта, продължавайки борбата за преодоляване на инфлацията. Този път Комитетът по отворения пазар даде индикация, че идващите нараствания може да са с по-малки стъпки, с цел да се регистрира „ кумулативното стягане на паричната политика “, която Фед одобри до момента.

Централната банка на Съединени американски щати взе под внимание към момента разрастващото се влияние, което бързият ритъм на повишение на лихвените проценти е задействал, и желанието да се усъвършенства равнище на лихвения % на федералните фондове, „ задоволително ограничаващ, с цел да се върне инфлация до 2% с течение на времето. “

„ Продължаващите нараствания на целевия диапазон ще бъдат подобаващи “, оповестява Федералният комитет за отворен пазар (FOMC) в края на двудневната среща. Въпреки че не изключват смяна на решението в бъдеще, представители на Фед споделиха: „ При установяване на темпото на бъдещи нараствания в целевия диапазон Комитетът ще вземе поради кумулативното стягане на паричната политика, закъсненията, с които паричната политика въздейства върху икономическата интензивност и инфлацията, и икономическото и финансово развиване. “

Коментарите признават необятния спор, който се появи към стягането на политиката на Фед, неговото влияние върху стопанската система на Съединени американски щати и света и заплахата, че продължаващите огромни нараствания на лихвите могат да стресират финансовата система или да провокират криза.

Въпреки че нейните скорошни бързи нараствания бяха осъществени в името на „ бързото “ напредване, с цел да навакса инфлацията, която надвишава повече от три пъти задачата на Фед, централната банка в този момент навлиза в по-нюансирана фаза. “
Понижаване на лихвите
Политическото решение дефинира целевата рента по федералните фондове в диапазон сред 3.75 и 4%, най-високата от началото на 2008 година Централната банка на Съединени американски щати увеличи лихвените проценти на последните си шест съвещания, започващи през март, отбелязвайки най-бързия кръг от нараствания от времето на Пол Волкър, който се бореше с инфлацията през 70-те и 80-те години на предишния век.

В изказването на Фед се споделя, че чиновниците остават „ доста деликатни към инфлационните опасности “, отваряйки вратата за по-нататъшни покачвания.

Икономиката, означи Фед, наподобява пораства умерено, с към момента „ устойчиво “ повишаване на работни места и ниска безработица.

Сигналът, че Федералният запас наподобява е завършил с етапа на жестоко стягане, провокира рали на американските пазари на акции и облигации. Той също по този начин подби $, който се увеличи тази година заради огромния диференциал, насъбран сред лихвените проценти на централната банка на Съединени американски щати и нейните съперници.

Индексът S&P 500 изтри предходните загуби и беше с към 0.5% по-нагоре след публикуването на изказването на Фед. Nasdaq Composite, който беше надолу с близо 0.8%, се увеличи с към 0.3%.

Доходността на държавните скъпи бумаги на Съединени американски щати спадна внезапно, като 2-годишната облигация, която е най-чувствителна към политиката на Фед, спадна с повече от 10 базисни пункта. Последната рентабилност беше 4.46%.

Промяната в изказването на FOMC „ ме изненада малко “, сподели Дерек Танг, икономист от компанията за прогнози LH Meyer. Изявлението на Фед „ беше доста по-категорично за вероятно прекосяване на по-ниска предавка, в сравнение с си мислех, че ще бъде. Мислех, че (председателят на Фед Джеръм Пауъл) ще резервира високия ритъм и през декември, само че наподобява, че Комитетът е постигнал консенсус, че могат да реалокират предавката надолу още през декември, според от това по какъв начин вървят данните. “
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР