Федералният резерв повиши целевия си лихвен процент със 75 базисни

...
Федералният резерв повиши целевия си лихвен процент със 75 базисни
Коментари Харесай

Фед гласува още едно голямо увеличение на лихвите в САЩ

Федералният запас увеличи целевия си лихвен % със 75 базисни пункта (0.75 прочие пункта) до диапазона от 3 – 3.25% и алармира, че предстоят още огромни нараствания. Новите прогнози са, че главният лихвен % ще се увеличи до 4.40% до края на този година, преди да доближи 4.60% през 2023 година Целта на Фед е да се бори непременно с утвърдилата се висока инфлация, написа Reuters.

Междувременно тримесечните стопански прогнози на централната банка демонстрираха, че стопанската система се забавя през 2022 година, с напредък в края на годината от едвам 0.2% и 1.2% през 2023 година – много под капацитета на стопанската система. Равнището на безработица, което сега е 3.7%, се планува да нарасне до 3.8% тази година и до 4.4% през 2023 година Инфлацията се чака постепенно да се върне към задачата на Фед от 2% през 2025 година

Намаляване на лихвите не се планува до 2024 година

Акциите понижиха облагите след публикуването на изказването за политиката, до момента в който доларът доближи нов 20-годишен връх по отношение на кошница от валути. Облигационният пазар в Съединени американски щати, който играе основна роля в политическите решения на Фед за действителната стопанска система, доходността на 2-годишните бумаги доближи най-високите си равнища от 2007 година Доходността на 10-годишните се увеличи до равнище, невиждано от 2011 година

Лихвеният % по федералните фондове, плануван за края на тази година, алармира за още 1.25 процентни пункта в нараствания на лихвените проценти, които ще дойдат на двете оставащи срещи на Фед през 2022 година – равнище, което допуска най-малко още едно нарастване от 75 базисни пункта.

Комитетът е мощно зает с връщането на инфлацията до нейната цел от 2% “, сподели Фед в изказване, обявявайки третото си следващо нарастване от 75 базисни пункта, което е доста по-високо от нарастването с четвърт процентен пункт, типично за Централната банка на Съединени американски щати.

„ Федералният запас чака, че настоящите нараствания на целевия диапазон ще бъдат подобаващи “, се споделя в изказването на Федералния комитет за отворен пазар, който дефинира политиката, повтаряйки текста от предходното си изказване от юли.

Актуализираните прогнози сочат продължителна борба на Фед за потушаване на най-високата инфлация от 80-те години на предишния век, която евентуално тласка стопанската система най-малко до границата на криза.

Федералният запас сподели, че „ последните знаци сочат непретенциозен растеж на разноските и производството “, а стопанската система се забавя до съвсем пълзене, с растеж в края на годината от единствено 0.2%.

Фед закъсня да признае инфлацията, късно стартира да покачва лихвените проценти и късно стартира да анулира покупките на облигации. Оттогава те пробват да наваксат. И към момента не са завършили “, сподели Грег Макбрайд, основен финансов шеф в Bankrate.

Покачването на равнището на безработица от 3.8% в края на 2022 година до 4.4% в края на 2023 година в това време е над нарастването от половин процентен пункт на безработицата, което се свързва с минали рецесии.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР