Федералният резерв (Фед) на САЩ повиши основната лихва със 75

...
Федералният резерв (Фед) на САЩ повиши основната лихва със 75
Коментари Харесай

Фед на САЩ продължи с ударното вдигане на основната лихва, нивото е най-високото от 2008-а насам

Федералният запас (Фед) на Съединени американски щати увеличи главната рента със 75 базисни пункта, като в този момент диапазонът е 3,75-4%, се споделя в изказване след привършване на съвещанието, оповестяват интернационалните медии.

Решението съответства с прогнозите на голямото болшинство икономисти и финансови анализатори.

Така Фед увеличи главната рента със 75 базисни пункта на четвърто следващо съвещание. Сега главният лихвен % е на най-високото си равнище от януари 2008 година .

" Фед се стреми да реализира оптималната претовареност и инфлация от 2% в дълготраен проект ", се отбелязва в известието. За да реализира тази цел, комитетът реши да увеличи целевия диапазон на лихвата по федералните фондове до 3,75-4%. "

Смятаме, че ще са нужни по-нататъшни покачвания на главните лихви, с цел да се подсигурява, че паричната политика е задоволително рестриктивна, с цел да върне инфлацията назад към задачата от 2% с течение на времето ", се споделя в документа.

В същото време Фед загатна за опцията за закъснение на темповете на повишение на лихвите в бъдеще .
 Лихвите по ипотеките в Съединени американски щати надминаха 6%, откакто Фед още веднъж подвигна главната рента със 75 базисни пункта
Лихвите по ипотеките в Съединени американски щати надминаха 6%, откакто Фед още веднъж подвигна главната рента със 75 базисни пункта

Това е най-високото равнище на дълготрайните ипотеки от 2008 година насам

" При вземането на решения по отношение на бъдещия ритъм на повишение на главните лихви, Фед ще вземе поради кумулативния резултат от стягането на паричната политика, както и обстоятелството, че измененията в лихвените проценти засягат икономическата интензивност и инфлацията с разстояние във времето ", показват от ФЕД.

Централната банка на Съединени американски щати също по този начин ще продължи да понижава размера на активите (правителствени облигации и ипотечни скъпи книжа) в салдото си в сходство с проекта, разгласен през май.

Последните знаци сочат умерено нарастване на разноските и индустриалните индикатори. Ръстът на заетостта през последните месеци остава мощен, а безработицата ниска.

Инфлацията остава висока, което се обуславя от несъответствия в търсенето и предлагането, породени от пандемията, повишаване на цените на храните и енергоносителите, както и ценовия напън в други области.

Фед е извнредно деликатен към инфлационните опасности, и е решен да върне инфлацията до целевото равнище от 2%, излиза наяве още от изказването.
 Фед очерта песимистична картина за стопанската система на Съединени американски щати
Фед очерта песимистична картина за стопанската система на Съединени американски щати

Домакинствата се борят с възходящите разходи
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР