Федералните прокурори в понеделник поискаха от Върховния съд на САЩ

...
Федералните прокурори в понеделник поискаха от Върховния съд на САЩ
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ решава за имунитета на Тръмп

Федералните прокурори в понеделник желаеха от Върховния съд на Съединени американски щати да реши дали някогашният президент Доналд Тръмп има имунитет против наказателно гонене.

Става въпрос за обвиняванията против него в скрит план за анулация на изборите през 2020 година, оповестява Агенция Франс Прес. 

" Този случай съставлява фундаментален въпрос в сърцето на нашата народна власт : дали някогашен президент има безспорен имунитет против федерално правосъдно гонене за закононарушения, осъществени по време на ръководството му ", сподели специфичният прокурор Джак Смит в документ до най-висшия съд на страната. Претенциите на Тръмп за имунитет би трябвало да бъдат позволени от този съд и процесът на ответника да продължи допустимо най-бързо, в случай че настояването му за имунитет бъде отхвърлено ".

Смит изиска от Върховния съд за ускорено решение, тъй че историческият развой против Тръмп, който сега би трябвало да стартира във Вашингтон на 4 март 2024 г ., да може да продължи.

Съдът сега има консервативно болшинство (с 6 на 3 гласа).

Адвокатите на Тръмп неведнъж са желали да отсрочат процеса до след изборите през ноември 2024 година, в това число с изказванието, че някогашният президент се употребява с " безспорен имунитет " и не може да бъде преследван за дейности, които е подхванал, до момента в който е бил в Белия дом. Американският областен арбитър Таня Чуткан, която би трябвало да ръководи процеса, отхвърли настояването за имунитет на 1 декември.

" Каквито и имунитети да има един настоящ президент на Съединените щати, тази позиция не дава пожизнен пропуск за " излизане от пандиза, сподели Чуткан. Четиригодишната работа на подсъдимия не му е дала божественото право на кралете да заобикаля наказателната отговорност, която ръководи неговите съграждани ", добави тя.

Адвокатите апелираха нейното решение.
 Тръмп няма да свидетелства по дело против него, споделил задоволително
Тръмп няма да свидетелства по дело против него, споделил задоволително

Делото в Ню Йорк визира не президентството, а бизнеса му

Припомняме, че това е единствено едно от делата, които сега се водят против Тръмп  по разнообразни обвинявания, в това число изборна машинация и полово посягане. Те обгръщат и времето му в Белия дом, и интервала преди този момент, когато е бил предприемач. По някои от тях той към този момент получи присъди.

До момента той не се призна за отговорен по нито едно обвиняване и на собствен ред упрекна в " лов на вещици " съперниците си. Той не спести остри рецензии и даже обиди против водещите фихури в процесите .

Последно, в неделя Тръмп съобщи, че  няма какво повече да каже и анулира проектите си да в Ню Йорк.

77-годишният републиканец разгласява изненадващото изказване в Truth Social в неделя. В него той добави, че " към този момент е свидетелствал за всичко " в настоящия развой против него, по-големите му синове Дон-младши и Ерик и други ръководители на Trump Organization.

Фаворитът за президентската номинация на републиканците през 2024 година, и двамата му най-големи синове са упрекнати в надуване на цената на своите недвижими парцели, с цел да получат по-благоприятни банкови заеми и застрахователни условия.

Процесът би трябвало да продължи без показанията на Тръмп, като решението се чака до края на януари.
 Тръмп: Изборите през 2024 година са най-важните избори
Тръмп: Изборите през 2024 година са най-важните избори

Бившият президент заплаши, че Третата международна война ще е с нуклеарни оръжия

Въпреки проблемите със закона, той резервира мощни позиции измежду съпартийците и поддръжниците си. Тръмп сподели на събитие, проведено от Клуба на младите републиканци в Ню Йорк, че

" Преди споделях, че 2016 година бяха най-важните избори, само че това е доста по-важно. Имахме граничен проблем през 2016 година, само че той беше дребен спрямо този ", сподели Тръмп, добавяйки, че рецесията по границата с Мексико в този момент е " най-лошата в история. "

Той сподели още, че тези избори ще дефинират " дали вашето потомство ще наследи фашистка страна или свободна страна, и дали ще имате ръководството на тираните или върховенството на закона ".

Тръмп даде обещание да изведе страната на " нови равнища ", откакто, съгласно него, завоюва президентските избори през 2024 година
 Съд разреши на Тръмп да взе участие в изборите в Колорадо
Съд разреши на Тръмп да взе участие в изборите в Колорадо

Въпреки опитите да бъде спрян
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР