Федерални прокурори и регулатори разследват дали манипулация на пазара, или

...
Федерални прокурори и регулатори разследват дали манипулация на пазара, или
Коментари Харесай

САЩ разследват фурора с акциите на GameStop и други компании

Федерални прокурори и регулатори проверяват дали операция на пазара, или различен тип непозволено държание са довели до бързото повишаване на акциите на GameStop, AMC и други компании предишния месец.

Според източници на Fox Business, осведомени със случая, секцията за измами към Министерството на правораздаването на Съединени американски щати и адвокати от Сан Франциско са потърсили информация за активността от брокери и обществени медии, които се трансфораха в място за съгласуваност на дейности сред частни вложители.

Прокурорите са призовали за информация от компании като Robinhood Markets, чиято платформа за търговия бе всеобщо употребена за пазаруването на скъпите бумаги на GameStop. Тяхната стойност се увеличи от към 20 $ до 483 за интервал от две седмици през януари. След това цената падна внезапно до почти 50 $.

Волатилността бе подхранена от консуматори на Reddit, които използваха платформата за ангажименти кои акции да изкупуват, тъй че да повишат цената им, удряйки по хедж фондовете, заложили на това, че цената на въпросните акции ще тръгне надолу, така наречен къси позиции.

Според наблюдаващи хората, координиращи се във форума WallStreetBets в Reddit, намерено вземат участие в вид операция, известна като “pump and dump ”. В такава скица търговците се спогаждат да надуят цената на акциите на една компания, нормално посредством разпространение на подправена информация, а по-късно печелят, като продават своя дял на други хора.

Регулаторите могат да открият кой е купувал и продавал скъпи бумаги посредством данни, познати като „ сини листове “, които брокерите употребяват, с цел да разпознават лицата зад покупко-продажбите. Обвързването им с обществени изказвания обаче е мъчно, защото множеството хора, говорили за GameStop онлайн, са го създали анонимно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР