FCC ще въведе отново правила, защитаващи неутралността на мрежата

...
Правителството на САЩ има за цел да възстанови широкообхватните регулации
Коментари Харесай

Правителството на САЩ има за цел да възстанови широкообхватните регулации за доставчиците на високоскоростен интернет, като AT&T, Comcast и Verizon, съживявайки правилата за „мрежова неутралност“ за широколентовата индустрия – и продължаващия дебат за бъдещето на интернет.

Предложените правила от Федералната комисия по комуникациите ще определят интернет услугата - както кабелната, която се намира в домовете и предприятията, така и мобилните данни на мобилни телефони - като "основни телекомуникации", подобни на традиционните телефонни услуги, според много хора, запознати с плана. Правилата ще забранят на доставчиците на интернет услуги (ISP) да блокират или забавят достъпа до уебсайтове и онлайн съдържание, казаха хората пред CNN. Bloomberg първи съобщи новината.

Председателят на агенцията Джесика Розенворсел планира да разкрие предложението в реч в Националния пресклуб във вторник, добавиха хората, казвайки, че FCC планира да гласува на 19 октомври дали да усъвършенства проектоправилата, като поиска обществена обратна връзка за тях - стъпка, която ще предшества създаването на окончателни правила.

В допълнение към забраните за блокиране и ограничаване на интернет трафика, проектоправилата също така се стремят да попречат на интернет доставчиците избирателно да ускоряват обслужването на предпочитани уебсайтове или на тези, които са съгласни да плащат допълнителни такси, добавиха хората, ход, предназначен да предотврати появата на „бързи ленти“ в мрежата, които биха могли да дадат на някои уебсайтове платено предимство пред други.

С предложението от вторник FCC има за цел да възстанови регулациите от ерата на Обама, които телекомуникационните и кабелните индустрии прекараха години в битка в съда и които FCC под републиканското ръководство отмени по време на администрацията на Тръмп. Ако последните усилия на FCC са успешни, това може да отвори вратата за допълнителни правила, фокусирани върху широколентовата индустрия, които се занимават с националната сигурност, обществената безопасност или неприкосновеността на личния живот на потребителите - разпоредби, които FCC не може да създаде, без да се опира на някои от най-мощните си правни инструменти, един от хората каза.

Намаляване на неутралността на мрежата

Правилата за неутралност на мрежата са по-необходими от всякога, се очаква да каже Розенворсел в речта си, след като милиони американци откриха жизненоважното значение на надеждния достъп до интернет по време на пандемията Covid-19. Rosenworcel може също така да твърди, че единен национален стандарт за неутралност на мрежата може да даде на бизнеса сигурността, от която се нуждаят, за да ускорят усилията за покриване на нацията с бърз и достъпен широколентов достъп.

Но натиска на Rosenworcel отново може да предизвика широко разпространен бунт от интернет доставчици, които съставляват едни от най-мощните и добре обезпечени групи във Вашингтон.

Може също така да доведе до повече от това, което помогна за превръщането на мрежовата неутралност в битов термин през последното десетилетие: късни нощни сегменти от комедианти, включително Джон Оливър и Стивън Колбърт; лични демонстрации, включително в централата на FCC и в дома на неговия председател; твърдения за фалшиви, AstroTurfed публични коментари и твърдения за кибератаки; и дори заплахи за насилие.

Последното създаване на правила за неутралност на мрежата отразява едно от най-видимите усилия на Rosenworcel като председател - и едно от първите й начинания, след като Сенатът на САЩ този месец потвърди Анна Гомес като пети комисар на агенцията, прекъсвайки дългогодишната 2-2 партиза в FCC което е попречило на активните инициативи да продължат напред.

Проектоправилата също така показват как продължаващата липса на федерално законодателство за установяване на национален стандарт за неутралност на мрежата е довела до продължаващи флип-флоп правила за интернет доставчиците с всяка промяна на политическата администрация, заедно с мозайка от държавни закони, които се стремят да запълнят празнината.

Ако бъде одобрен следващия месец, проектът на FCC ще бъде отворен за обществено обсъждане до приблизително средата на декември, последвано от възможност за публични отговори, продължаваща до януари. Окончателният набор от правила може да бъде гласуван през следващите месеци.

От години групите за защита на потребителите призовават за строги правила, които биха могли да попречат на интернет доставчиците да изкривяват свободния поток на информация в интернет, използвайки произволни или търговски мотивирани правила за трафик.

За разлика от това, интернет доставчиците отдавна твърдят, че уебсайтове, които използват голяма част от капацитета на мрежата, като търсачки или сайтове за видео стрийминг, трябва да плащат за мрежовото търсене, генерирано от техните потребители. Говори се, че представители на Европейския съюз обмислят точно такова предложение.

Трета релса на широколентовата политика

В опит да съживи правилата на агенцията, FCC отново се докосва до това, което се превърна в третата релса на широколентовата политика на САЩ: дял II от Закона за комуникациите от 1934 г., законът, който даде на FCC нейния мандат от Конгреса да регулира наследените телефонни услуги.

Предложението от вторник предвижда регулиране на интернет доставчиците съгласно дял II, което ще даде на FCC по-ясни правомощия да налага правила срещу блокиране, ограничаване и платено приоритизиране на уебсайтове. Проектоправилата са по същество подобни на правилата, приети от FCC през 2015 г., казаха хората. Правилата бяха потвърдени през 2016 г. от федерален апелативен съд във Вашингтон след съдебно дело в индустрията.

Скоро след това решение обаче Доналд Тръмп спечели Белия дом, което го накара да посочи Аджит Пай, тогава един от републиканските комисари на FCC, за негов председател. Сред първите действия на Пай като шеф на агенцията беше да предложи отмяна на предишните правила за неутралност на мрежата. FCC гласува през 2017 г. за отмяна на правилата, като Пай твърди, че отмяната ще ускори частните инвестиции в широколентови мрежи и ще освободи индустрията от тежко регулиране. Отмяната влезе в сила през 2018 г.

Оттогава доставчиците на интернет услуги се въздържаха от блокирането и преференциалното третиране, за което привържениците на неутралността на мрежата предупредиха, че може да се случи, но предложението на Rosenworcel подчертава как опасенията относно тази възможност продължават.

Подновяване на бойните линии

Неутралността на мрежата започна като двупартиен въпрос, като администрацията на Джордж У. Буш издаде някои от най-ранните принципи за отворен интернет, което доведе до опити на FCC за конкретно регулиране през 2010 г. и отново през 2015 г.

Телекомуникационните и кабелните индустрии отдавна се противопоставят на използването на дял II за регулиране на широколентовия достъп, твърдейки, че това би било форма на прекомерно използване на правителството, че регулациите в стил телефон не са подходящи за цифрови технологии и че биха обезсърчили частните инвестиции в широколентови мрежи , което възпрепятства способността на американците да се свързват онлайн.

Част от това, което направи правилата на FCC от 2015 г. особено противоречиви обаче, беше, че класифицирането на интернет доставчиците като доставчици от дял II означаваше, че агенцията теоретично може да се опита да определя цените за интернет услуги директно, перспектива, от която доставчиците на интернет услуги масово се страхуваха, но през 2015 г. FCC обеща да не направи.

Предложението от вторник поема същия ангажимент, казаха хората, като се въздържа от 26 разпоредби на дял II и повече от 700 други правила на агенцията, които могат да се разглеждат като натрапчиви. Проектоправилата също така забраняват на FCC да принуждава интернет доставчиците да споделят своята мрежова инфраструктура с други, конкурентни интернет доставчици, казаха хората, концепция, известна като мрежово отделяне.

В допълнение към ожесточеното отблъскване на индустрията в процеса на коментари на FCC, предложението може да доведе и до правни предизвикателства срещу FCC. Докато правилата за неутралност на мрежата от 2015 г. оцеляха след обжалване, което предполага, че сегашният FCC може да е на твърда основа да издаде настоящите предложени правила, проектът идва, когато Върховният съд реши да преразгледа правомощията на федералните агенции, като разгледа внимателно десетилетното уважение на съдилищата към техния експертен авторитет.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР