Фармацевтите в цялата страна ще стачкуват в четвъртък от 9.00

...
Фармацевтите в цялата страна ще стачкуват в четвъртък от 9.00
Коментари Харесай

Фармацевтите ще стачкуват в четвъртък заради промените в Наредба 4

Фармацевтите в цялата страна ще стачкуват в четвъртък от 9.00 до 9.30 часа в символ митинг против смяната по средата на годината на финансирането на активността по разпределяне на изцяло платени лекарствени от НЗОК артикули. Тогава притежатели на аптеки ще внесат в Районните здравно осигурителни каси предупреждения за  преустановяване на договорите си с НЗОК. По същото време фармацевтите в аптеките ще коментират на пациентите по какъв начин се финансира активността по разпределяне на безвъзмездна терапия, в какъв размер е това финансиране и какъв брой коства на аптеката да го подсигури. Ще се обслужват единствено незабавни осъществявания.

„ Нито един пациент няма да бъде върнат, всички ще бъдат обслужени, само че настояваме за самообладание и схващане през този половин час “, споделят от БФС.

Причината са препоръчаните за публично разискване промени в Наредба 4 за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, с които се планува отпадане на ограничаването за изписване на до три медикамента на една рецепта.

От БФС декларират, че планът планува на процедура изписване на цялата изцяло реимбурсирана терапия на болния на една рецепта и при изискване, че финансирането към аптеките сега се дефинира и зависи от броя предписания, не могат да поддържат измененията без явен модел, гарантиращ запазването на заплащането към аптеките.

„ БФС е за оптимизация на процесите по определяне и разпределяне на лекарствени артикули, заплащани от НЗОК, в това число за въвеждане на новости  и облекчение на лекарите, фармацевтите и най-много пациента, само че това не може да става за сметка на аптеките! Смятаме, че въвеждането на препоръчаните промени, без ясни критерии за възнаграждение, при които аптеките да могат да обезпечат активността по разпределяне на 100% реимбурсирани лекарствени артикули, ще докара до преустановяване на договорите на доста аптеки с НЗОК и отнемане на пациентите от достъп до лекуване “, декларират още от Фармацевтичния съюз.

Същевременно служебният здравен министър доктор Галя Кондева съобщи, че с препоръчаните промени за изписване на медикаменти се цели облекчение на пациентите. „ Целта на предложенията е доста да се облекчи достъпът на пациента, който би трябвало да си купува медикаменти, изписани на няколко предписания, а има пациенти с голям брой болести или трудноподвижни “, сподели доктор Кондева, представена от Българска телеграфна агенция. Тя посочи, че до този миг от Фармацевтичния съюз не са внесли свое мнение по измененията. 

Преди дни и и. д. шефът на НЗОК проф. Момчил Мавров съобщи, че съгласно него няма риск пациентите да останат без медикаменти, а .

„ Дадена е опция рецептата да бъде изпълнена в границите на три дни в аптека, която пациентът реши, надлежно аптека, в която липса изписаният артикул, може да го набави за това време. Ако пък пациентът получи медикаментите си от две аптеки, Касата ще заплати сумата за обработена рецепта съразмерно на аптеките “, сподели той.

Фармацевтите получават от НЗОК по пет лв. на обработена рецепта, на която са изписани изцяло заплатени от НЗОК медикаменти, и нямат право да поставят свои надценки на медикаментите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР