Фармацевтичната индустрия е финансирала български лекари и здравни организации с

...
Фармацевтичната индустрия е финансирала български лекари и здравни организации с
Коментари Харесай

132 млн. за 5 г: Кое се освети и кое остава скрито във връзките на фармабизнеса с лекарите

Фармацевтичната промишленост е финансирала български лекари и здравни организации с над 30 млн. лв. през 2019 година за присъединяване им в конгреси и като възнаграждения за лекции и консултантски услуги. Общо за петте години откогато оповестяват финансовите си връзки с здравното съсловие, фармацевтичните компании са дали 131.7 млн. лв.. Това демонстрират данните на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM), която сплотява 24 от най-големите международни фармакомпании и всяка година е част от общоевропейското обявяване на връзките сред промишлеността и лекарите.

Финансирането, което оповестяват, включва спонсорство за присъединяване в конгреси и други просветителни събития, за които фармацевтичните компании поемат път, настаняване и регистрационни такси. Също по този начин възнаграждения за лекции и презентнации по време на събития, консултантски услуги и други Финансиране получават и медицински сдружения, лечебни заведения и други здравни организации – още веднъж за разнообразни събития, изследвания, прегледи и други действия.

Като цяло в последните години се следи по-слабо повишаване на разноските на фармацевтичните компании за взаимоотношение с лекарите. Общо за петте години те се усилват от 21 млн. лева през 2016 до 30.3 млн. лева през 2020 година В последната година има спад в каузи на лекарите, които са дали единодушие взаимоотношенията им с промишлеността да бъдат оповестени . Обявяването на това с какви суми е подкрепят или е взел за труда си даден доктор става единствено с неговото категорично единодушие. За всички, които не са го дали, фармацевтичните компании разгласяват единствено систематизирани данни. Предишни години над 60% от финансираните лекари даваха единодушие, а 40% не. Тази година 51% от медиците са се съгласили взаимоотношенията им с промишлеността през 2019 да станат обществени, което е значително оттегляне от прозрачността на данните. Според ARPharM това се дължи на лимитираните контакти на фирмите с медицинските експерти поради пандемията от Covid-19 и това е затруднило даването на категорично документално единодушие.

Запазва се обаче наклонността фармаиндустрията да е по-щедра към лекарите, които отхвърлят връзките им с нея да са обществени: 8 млн. лв. са отишли при половината лекари, които са дали единодушие, а 10.9 млн. лв. – в останалата половина, които отхвърлят бистрота. През предходната година, когато внушителните 65% от лекарите бяха дали единодушие за бистрота, у тях се оказа, че са отишли малко над половината средства на фармаиндустрията – 9 млн. лв., а останалите 8 млн. лв. са били ориентирани към малцинството от 35% от лекарите. Това демонстрира, че останалите в анонимност лекари са с по-високи възнаграждения или са били спонсорирани с по-големи суми .

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР