Фармацевти: Министерството на здравеопазването се държи тотално пренебрежително към този

...
Фармацевти: Министерството на здравеопазването се държи тотално пренебрежително към този
Коментари Харесай

Липсват 10 медикамента за диабет 

Фармацевти: Министерството на здравеопазването се държи тотално надменно към този въпрос
Никой не прави разбор и единствено се приказва пред хората

Проблемът с съществуването на инсулините продължава макар възбраната за експорт на здравните управляващи, сигнализираха от Националната асоциация на деца с диабет. Председателката на Асоциацията Елисавета Котова даде образец, че в някои градове в страната аптеките изобщо не разполагат с инсулин и пациентите са принудени да пътуват до прилежащи градове, с цел да търсят медикамента. Общо 10 лекарствени позиции за диабетно заболели се намират мъчно в редица градове.

“Остра рецесия с доставките на разнообразни типове инсулин, каквато имаше преди месеци, в този момент във Варна не е налице, само че макар възбраната за експорт и сега има дефицит, а казусът е продължителен ”, сподели пред “Труд news ” зам.-председателят на Регионалната фармацевтична гилдия Владимир Василев. Според него постоянно аптеките получават по-малки количества от декларираните и по този начин постоянни клиенти би трябвало да се лутат из града, до момента в който и в случай че открият нужния им препарат. Фармацевтите се пробват да оказват помощ, като звънят един на различен, с цел да насочат нуждаещите се хора. Дефицит се появява ту на по-иновативните форми, ту на остарели. Хората не могат да ги сменят съгласно наличностите, тъй като лекуването е самостоятелно, би трябвало да се съветва с ендокринолог и процедурата е дълга.

Дефицит на инжекционни форми инсулин има и в Добрич. Пациенти подозират, че в складовете се задържат количества, тъй като ветото за експорт изтича в края на февруари и упорстват то да бъде удължено. А фармацевти считат, че в случай че имат достъп до системата с наличностите в аптечните хранилища, част от проблемите с доставка на медикаменти ще се решат. “Този проблем с дефицита на инсулин е откогато бе направена смяната с министерска заповед да не се изнасят този тип лекарства. Това докара до промяна в количествата в аптечната мрежа ”, съобщи Яна Узунова, фармацевт от Велико Търново.

Тя добави, че е явен броят на пациентите, които са на този тип инсулин.
“Това са предписания, които минават напълно по електронен път, може да се направи информация всеки месец на броя на болните, на които е предписана тази терапия и надлежно да се уточняват количествата за тяхното лекуване. Но досега очевидно никой не прави подобен разбор и единствено се приказва пред обществото, че се подхващат дейности, само че действително те са без резултат ”, уточни Яна Узунова.

Изпълнителният шеф на Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти Боряна Маринкова заяви, че след четири дейни месеца възбрана за експорт на инсулин, би трябвало медикаментът да стига, само че министерството на опазването на здравето “се държи тотално надменно към този въпрос ”. “Игнорират това, което им споделя Здравната комисия. Проблемът не е в износа и това е ясно - да забележим по какъв начин се борят с незаконните практики ”, уточни Боряна Маринкова.

Делян Пеевски прати сигнал до Министерство на вътрешните работи и ДАНС за недостига на инсулин

Председателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски изпрати сигнали до Министерство на вътрешните работи и ДАНС за неналичието на инсулин.

Министерство на здравеопазването пренебрегва казуса

За неотложно следствие на недостига на инсулин в страната алармира и. ф. Главен прокурор, Главния секретар на Министерство на вътрешните работи и шефа на ДАНС ръководителят на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Сигналът е подаден откакто пациентски организации сигнализираха медиите и институциите за невъзможността на инсулинозависими да открият в аптечната мрежа животоподдържащите лекарства.

“Със своето отношение властта основава животозастрашаваща обстановка за хиляди български жители, измежду които и доста деца. Недопустимо е Министерство на здравеопазването да пренебрегва и подценява казуса, очаквайки ротацията или друга персонална полза за министъра си ”, съобщи Пеевски. И добави: “Докато министри, водачи и политици срамно си делкат властта, хората страдат от изчезналата отговорност на страната ”. “Призовавам ръководещите да спрат срамното делкане. Да стартират да чуват проблемите на хората и да ги вземат решение. Какъв е смисълът да има държавно управление, в случай че министрите не са прислужници на народа!?

Не го ли сторят неотложно, народът няма да им елементарни и ще ги накаже! ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР