Фамилията Ганчеви е сред най-известните в Лудогорието. Родоначалникът й е

...
Фамилията Ганчеви е сред най-известните в Лудогорието. Родоначалникът й е
Коментари Харесай

84-годишната Недялка Панова: Бях медицинска сестра с Лили Иванова

Фамилията Ганчеви е измежду най-известните в Лудогорието. Родоначалникът й е Ганчо Панов Чолаков. За него и огромното му семейство споделя в пенсионерския седмичник „ Минаха години ” внучката му – 84-годишната Недялка Панова. Тя се оказа някогашна колежка на Лили Иванова - двете дружно работят като медицински сестри преди половин век!



Лили Иванова на млади години, когато работи като здравна сестра

„ Дядо е роден през 1883 година в разградското село Дряновец. Залюбва се със симпатичното локално момиче Керана, двамата основават семейство и през 1903 година се ражда първородното им дете Пано – моят татко ”, стартира увлекателната си история събеседничката. Следващите чеда са отново момчета – Иван, Стойчо, Марин и Ради, които се появяват на бял свят през 2 години. Най-малкият – Ради, въобще не вижда татко си – още преди да проплаче за първи път, таткото отива в Съединени американски щати да търси прехранване, с цел да устоя фамилията си. Но не остава дълго там.



Снимки от историята на Ганчевия жанр

Получава повиквателна от Военното окръжие да се върне в родината и да се включи в редиците на войската, тъй като страната ни е въвлечена в Първата международна война. Ганчо скорострелно идва в България и умира през 1915-а в Тутраканската борба.

Петнайсет години по-късно фамилията му събира багажа и се мести в друго разградско село – Липник. Целта е да купи къща на изселници в Турция. Тя е реализирана и по-голямата част от домочадието на Ганчо остава в Липник. Доайенът на семейството – Керана – преде и тъче. Пано е кожухар, шие кожуси и майстори калпаци. Стойчо, който остава в Дряновец, е обущар, а  Иван, Марин и Ради – зидари.

Годините минават, семейството се разраства. Разклоненията й са много. Важна детайлност: всеки от петимата братя има най-малко един наследник, който наложително се споделя Ганчо.

„ Повечето родственици живеят в България – в Разград, Добрич, Балчик, Шумен, Варна и София, има и изселили се в Гърция, Франция и Германия, само че не са прекъснали връзката с нас ”, споделя Недялка, която остава в Липник.

През 1970 година тя провежда среща на Ганчевия жанр. В Разград се събират единствено първите братовчеди – децата на петимата братя. Следващата (1971) среща е в Липник. „ Хапнахме, пийнахме и се веселихме под две черници в моя двор ”, с трогване си спомня събеседничката. Другите сбирки на родата са в Русе, Силистра и Разград. И по този начин до 2015-а. „ Оттогава до 25 март т.г. не сме се виждали заради разнообразни аргументи, най-много поради ковида ”, продължава госпожа Панова.



Поредна среща на рода

Последната, осма среща, е в разградски ресторант. Присъстват стотина потомци на оня Ганчо. Някои се подвигат от далечни чужбини, с цел да почетат паметта му и да видят околните си. „ Беше прелестно, запознахме се с новото попълнение на рода, сърцата ни бяха цялостни с любов и горделивост, че сме съхранили обичта между тях, не сме се отчуждили ”, щастливо се усмихва Недялка.

Тя е родена на 24 януари 1939 година Дъщеря е на първия от петимата синове на Ганчо. Завършва Медицинския колеж във Варна. Цял живот е медсестра. Известно време работи дружно с бъдещата естрадна звезда Лили Иванова

„ Помня я добре. Тя пееше и свиреше на дребна хармоничка. Явяваше се на разнообразни фестивали. Човек от журито на един от тях я хареса, предложения я да взе участие в концерт в София и тя реши да напусне специалността. Кариерата й като певица стартира от този момент ”, връща се в предишното Панова. Не може да каже нито една неприятна дума за Лили - в противен случай, били положителни колежки, а певицата си вършела съзнателно и отговорно работата на здравна сестра.

Недялка се омъжва за инженера Цветан, живее в мир и сговор с него, само че той се преселва в отвъдното много рано и в този момент тя е сама. Радва се на две дъщери, трима внуци и две правнучки. За разлика от много дами на нейната възраст, не прекарва свободното си време най-вече пред тв приемника и не се вълнува от сериалите. Предпочита да чете – клиент е на библиотеки. Обича да взема решение кръстословици. Членува в пенсионерски клуб, там поддържа връзка с връстници, с тях обикаля планините. „ Край река Бели Лом си имам градинка, насадила съм там зеленчуци, ягоди и други, подкрепям си я сама, това ми доставя наслаждение ”, споделя енергичната и инициативна жена.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР