Фалшивите новини се разпространяват два пъти по-бързо от истинските, заяви

...
Фалшивите новини се разпространяват два пъти по-бързо от истинските, заяви
Коментари Харесай

Колко опасни са фалшивите новини?

Фалшивите вести се популяризират два пъти по-бързо от същинските, съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия софтуерният експерт доктор Преслав Наков.

„ Дезинформацията примесена с демографско познание е доста рисково, тъй като може да се въздейства на изборите на хората. Особено в обществените мрежи би трябвало да има баланс сред подправени вести и свободата на словото “, сподели още той.

„ Ефектът на подправените вести върху обществото може да всее подозрение в истината и демокрацията, може да са съответна операция за въздействие на изборите. Има аспекти, свързани със здравето на хората. Фалшиви вести може да имат финансови измерения. Сирийски хакери да вземем за пример пускат вест, че има пукотевица против Обама, което води до милиарди загуби на борсата “, съобщи доктор Наков.

Особено рискови са и подправените вести на здравна тематика, които са много в интернет, добави той.

Разпознаване на дезинформацията може да стане с инспекция на новините и информацията, сподели Наков. Например е значим анализът на медиите, каква е политическата ѝ устременост, т.е. всеки би трябвало да си прави сметка какво чете, с цел да не бъде измамен, разяснява още той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР