Фалшивите новини, освен средство за дезинформация и отмъщение на политически

...
Фалшивите новини, освен средство за дезинформация и отмъщение на политически
Коментари Харесай

Фалшивите новини вече носят и вируси на лековерните читатели

Фалшивите вести, с изключение на средство за дезинформация и възмездие на политически съперници, към този момент са източник и на вируси. Често през обществените мрежи които хората четат и споделят безрезервно, а по този начин вирусите от подправените новинарски страници са възпроизвеждат и могат да открият надзор върху вашия компютър или смарт телефон.

Статистиката на американския институт „ Пю” демонстрира, че в Съединени американски щати 62% от потребителите се осведомят единствено от обществени мрежи. В България проучване на „ Алфа рисърч” сочи, че 83% от младежите сред 18-30 години наред с обичайните медии се осведомят и от обществените мрежи.

На този декор последното проявяване на новия вирус, който се популяризира през уеб сайтове с подправени вести, беше при напрежението към Северна Корея. Тогава няколко хиляди души в Русия и Съединени американски щати получиха имейли с последни вести, само че атачмънтите се оказаха инфектирани.

--> По думите на Ваня Палейкова от цифрово читалище „ Сейфър” хакерите са осъзнали, че потребителите може да са се научили да не смъкват подозрителни файлове от електронната си поща, само че към момента натискат линкове в обществените мрежи без да ревизират защо тъкмо става дума.

Най-често сходни таргетирани известия получават тези, които се интересуват от сензации. Много от уеб страниците, които посещават, събират персонални данни.

„ Цялата кибер престъпност експлоатира три недостатъци, които в интернет са доста преекспонирани – суетност, нелепост и любознание. Срещу тези недостатъци не може да се работи с механически средства, всеки консуматор би трябвало да мисли какво прави и за какво го прави – каква своя уязвимост желае да задоволи”, безапелационна е Палейкова.

Разпространяваните вируси разрешават далечен достъп до компютъра. Той може да бъде пускан и спиран – да основава трафик на подправени вести без потребителят да знае или да следи какво се вкарва на клавиатурата.

Освен това може и да изпразни банковата ви сметка.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР