Фалшиви твърдения за фалшива гореща вълна се разпространяват онлайн

...
Фалшиви твърдения, според които BBC е отчитало погрешно температурите в
Коментари Харесай

Фалшиви твърдения, според които BBC е отчитало погрешно температурите в Южна Европа, се разпространяват в социалните медии.

Клип на Нийл Оливър, водещ на GB News, който обвинява BBC "и други" в "прогонване на страх" чрез използване на "уж ужасяващи температури", е гледан повече от два милиона пъти.

През последните няколко седмици интензивна гореща вълна обхвана части от Южна Европа и Северна Африка, като в Гърция, Италия и Алжир избухнаха обширни горски пожари - което доведе до повече от 40 смъртни случая.

Говорейки за пожарите на Родос по GB News в понеделник, г-н Оливър обвини BBC и други телевизионни оператори, че се опитват да „накарат хората да се ужасят от времето“ .

"Тези уж ужасяващи температури, които бяха прогнозирани, всички започващи с четири... 40 това и 40 онова... бяха получени с помощта на сателитни изображения на земни температури", каза той.

"Това никога не е била температурата, която се използва при докладване и прогнозиране на времето.

"Вкл. напротив, тези цифри са температурата на въздуха, няколко фута над повърхността на земята ... истинските температури, температурите на въздуха, които действително са се случили, са били през 30-те години."

Твърдението на г-н Нийл, че BBC използва земни температури, е невярно, както посочиха няколко водещи на метеорологичните прогнози на BBC.

Тази публикация в Twitter не може да бъде показана във вашия браузър. Моля, активирайте Javascript или опитайте с друг браузър. Вижте оригиналното съдържание в Twitter BBC не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове. Пропускане на публикация в Twitter от Томаш Шафернакер

Разрешаване на съдържание в Twitter?

Тази статия съдържа съдържание, предоставено от Twitter. Искаме вашето разрешение, преди да бъде заредено нещо, тъй като те може да използват бисквитки и други технологии. Може да искате да прочетете и преди да приемете. За да видите това съдържание, изберете „приемам и продължавам“.

Приемам и продължавам BBC не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове. Край на публикация в Twitter от Томаш Шафернакер

BBC Времето базира своето отчитане и прогнозиране на температурата на температурите на въздуха.

За другото си твърдение, че „истинските температури“ са били през 30-те години, г-н Оливър не посочи точните местоположения, но в понеделник, 24 юли, няколко места в Европа регистрирани температури на въздуха над 40C.

Ламия в Гърция имаше температура на въздуха от 45°C, както и Фигерес в Испания (45.4°C) и Гитио в Гърция (46.4°C) през предишните дни.< /p>

GB News не отговориха на искането на BBC за коментар относно клипа на г-н Оливър. Г-н Оливър също беше потърсен за коментар.

Как BBC съобщава за температурите

BBC Weather - в съответствие с други телевизионни оператори и метеорологични услуги - разчита на температурни измервания, направени в съответствие с международно приетите стандарти.

Те се вземат с помощта на термометри, които измерват температурите на сянка при свободно движение на въздуха.

Поради тази причина термометрите се поставят в екрани на Стивънсън - специално изградени кутии с бели решетки на височина 1,25 m, за да се предотврати директната топлина от земята и други твърди повърхности да не повлияят на показанията.

Измерванията на температурата на въздуха, направени в страни, засегнати от горещата вълна, ще бъдат получени с помощта на инструменти и методи, одобрени от Световната метеорологична организация (WMO), на която Обединеното кралство е член.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР