Фалшива новина за уволнението на командира на въоръжените сили на

...
Фалшива новина за уволнението на командира на въоръжените сили на
Коментари Харесай

Кой е Валерий Залужний - човекът стратегия във войната срещу Русия?

Фалшива вест за уволнението на командира на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний се популяризира скорострелно в обществените мрежи и провокира доста мнения.

Кой обаче е военачалник Залужний и за какво неговата персона е толкоз значима?

Коментатори и анализатори приписват на Залужний цялостната тактика на Украйна във войната, като някои настояват, че в бъдеще тя ще бъде изучавана от военните историци. Именно командирът на сухопътните войски има съществена заслуга за сполучливата защита на Киев в първите дни на войната, за сполучливите контраофанзиви през есента на 2022 година в Херсон и Харков и за продължаващата атака през 2023 и 2024 година

Валерий Фьодорович Залужний е роден на 8 юли 1973 година в Новоград-Волински, в този момент Звяхел, който тогава е бил боен гарнизон, а татко му е служил като руски боен.

Той следва, ненапълно насилствено, стъпките на фамилията си - споделя, че когато е бил дребен, упоритостта му е била да стане комедиант. Вместо това при започване на 90-те години постъпва в Одеския институт за сухопътни войски, който приключва с отличие през 1997 година и това е началото на невероятната му кариера.

Залужний е част от това потомство офицери, които, виждайки армията по времето на Съюз на съветските социалистически републики през погледа на татко си, осъзнава, че актуалните въоръжени сили би трябвало да се отърсят от остарялата руска военна доктрина, която се основава на твърдо и тежко взимане на решения от горната страна, и да замязя повече на модела на НАТО, където офицерът би трябвало да бъде първо водач, а не просто пълководец. През идващите 17 години Валерий Залужний се издига от първичната му роля на пълководец на взвод.

Войната в Украйна

За пръв път Залужний става прочут като заместник-командир на силите, които се борят против сепаратистите в Източна Украйна, подкрепяни от съветската войска, след анексирането на Крим от Москва през 2014 година Именно тук създадените от него теории за дейно командване са подложени на същинска инспекция.

През декември 2022 година Залужний съобщи в изявление за Economist: " За нас, за военните, войната стартира през 2014 година През 2014 година нямах никаква визия какво в действителност съставлява войната. Бях прочел доста книги, бях приключил всички академии със златен орден, разбирах всичко теоретично, само че не разбирах какво в действителност значи война ".

След като се показва добре по време на бойните дейности на Източния фронт, Залужний минава през още един интервал на образование на командни и щабни офицери, в това число учения и инструктаж със силите на НАТО, освен това неколкократно. Кулминацията на този интервал е, когато през 2020 година приключва Академията на Националния университет „ Острох “ с магистърска степен и дипломна работа, която съпоставя украинските и американските военни структури.

За Залужний дипломната му работа е освен това от академично упражнение. Проучванията му и опитът му по време на боевете в Донбас се трансформират в основа на личната му теория за това по какъв начин той и хората към него би трябвало да упражняват водачество и командване.

" Войната в Донбас оформи концепцията му за основаване на гъвкава конструкция в украинските въоръжени сили, виждайки по какъв начин се водят войни в съвременността “, споделя Марина Мирон, теоретичен помощник в катедрата по отбранителни проучвания на Кралския лицей в Лондон, представен от БТВ.

" Започвайки от 2014 година, той се зае да промени метода, по който украинските военни развиват водачи. Той образова поредност от командири под негово управление, които отразяват неговия лидерски жанр. Те помогнаха за образованието на армията да бъде доста по-гъвкава и доста по-западна, като в действителност развиха младшите водачи, сержантите, лейтенантите и капитаните, с цел да бъдат доста по-иновативни, да вземат решение проблеми, доста разнообразни от старите руски армии. Армията, която се сражаваше с руснаците през 2014 година, е доста друга от армията, която се изправи против руснаците през 2022 година ", добавя Райс.

Според списание TIME на 27 юли 2021 година Залужний пиел бира на рождения ден на брачната половинка си, когато излязъл на открито, с цел да приказва по телефона. Той бил шокиран да чуе гласа на Володимир Зеленски, който две години преди този момент станал президент на Украйна, и му съобщил, че е назначен за пълководец на въоръжените сили на страната.

Генерал Залужний става толкоз известен, че и съдружниците, и съперниците на президента Зеленски считат, че той може да се трансформира в политическа опасност. Този боязън се укрепва от непредвидената жестокост, която основният пълководец демонстрира откакто поема властта, уволнявайки общо 10 генерали като „ несъответствуващи за работа “ през първите няколко месеца на войната.

Някои политически вътрешни лица, настроени против Залужний, стартират да пропагандират той да бъде заменен от генерал-полковник Oлександър Сирски, командващ сухопътните сили на Украйна. През предишното лято тези апели стават толкоз мощни, че редица западни военни показват угриженост, че в единството, належащо за спечелването на войната, се образуват пукнатини.

Тогава президентът и двамата генерали отхвърлят всевъзможни диалози за сходна промяна и съревнование сред тях. Сега още веднъж се прокраднаха подозрения за това дали Залужний ще бъде отхвърлен. Те обаче още веднъж бяха отхвърлени. А източници на " Киев пост " обявиха, че спор няма и че Русия раздухва огъня.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР