Фалшива новина разбуни духовете във Фейсбук в последната седмица -

...
Фалшива новина разбуни духовете във Фейсбук в последната седмица -
Коментари Харесай

Проверка: Лъжа е, че БНБ предлага стъпкан лъв в дизайна на евромонетите

Фалшива вест разбуни духовете във Facebook в последната седмица - в обществената мрежа и няколко уеб страницата се появи нереален абстрактен план на бъдещата българска монета от 2 евро.

Изображението съставлява тил на монета, на която има войник на кон, а под копитата му - паднал лъв.



Изображението (горе) бе показано като предложение на Българската национална банка (БНБ) за лика на бъдещата българска монета от 2 евро. 

" Скандално предложение за тип на българската евромонета направи Българска народна банка. Изображението показва стъпкан лъв. Не е загадка, че това е признакът на България, на нашата нация и 1342-годишната ни страна. " Това написа в изявленията, които можете да видите  и . В приложимост влезе и метафората за стъпкания лев в облика на лъва. Както знаем, остарялата форма на думата " лъв " е името на нашата парична единица – лев.

Във Facebook се появиха изявления, които варират в интензитета си от остро наказание на поругаването на " признака на България " до осмиващи статуси и даже вицове, че всеобщо не се познават националните знаци и даже стотинките, с които се разплащаме всекидневно. 

 Пост, който след това бе заличен

Пост, който след това бе заличен

За по-наблюдателните стана ясно, че на противоречивия колаж е изобразен Мадарският конник - исторически монумент, скален барелеф, наоколо до Шумен. Той съставлява конник, лъв, куче, орел и надписи на гръцки език. С лявата си ръка конникът държи юздите на коня, който язди, а с дясната ръка хвърля късо копие върху повален лъв. Композицията символизира победа над врага. Нещо повече, изображението освен не е ново, а е и добре познато. То участва на гърба на монетите от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 стотинки, които са в обращение и сега.



 

Всички железни европари имат идентична лицева страна, а на гърба е изобразен знак, емблематичен за съответната страна. Повечето страни членки, приели еврото, избират характерни национални изображения, свързани с историята или културата им. Без подозрение това ще направи и България. Но още не го е направила.

Плановете на България за евромонетите

България обаче наскоро одобри проект, по който да дефинира дизайна на евромонетите - Комуникационната тактика за информация и гласност на присъединението на България към еврозоната. Този проект планува дизайнът на евромонетите да се създаде с конкурс, след което най-хубавите 5 предложения ще бъдат подбрани от особено квалифицирано жури и/или посредством онлайн гласоподаване. Комуникационната тактика е приета от Координационния съвет за подготовка за участие в еврозоната и публикувана от Министерството на финансите, по този начин както и Националния проект за въвеждане на еврото.

Какъв е същинският генезис на фотографията с монетата

Че изображението на по този начин наречената евромонета не е ново и че негов създател не е Българска народна банка, се открива относително елементарно посредством противоположното търсене на изображения в мрежата благодарение на инструмента TinEye. Проучването демонстрира, че тя записана за първи път през 2008 година в задгранични уеб сайтове – за нумизмати и за дизайн на монети. Тъй като уеб сайтът на първото засичане на изображението към този момент не е наличен, търсене с различен инструмент - Wayback machine, който е архивирал милиарди интернет страници през годините, удостоверява, че изявления с монетата са архивирани през лятото на 2008 година.



Въпросът обаче е за какво изображението се появява тъкмо през 2008 година Проверка в мрежата демонстрира, че преди 15 години се е провела национална акция " Български знаци " с гласоподаване в интернет уебсайт за избиране на най-българския знак, който да бъде оставен на евромонетите. Най-много  събира точно Мадарският конник, като на второ място е кирилицата, а на трето – Царевец. Резултатите от акцията обаче нямат наложителен темперамент. Има и критики към представителността на гласуването. Но вести, че Мадарският конник е определен от България за дизайна на евромонетите се разгласяват и на британски език, като по този метод доближават по-голяма публика. Затова не е учудващо, че след тази вест евромонети с Мадарския конник се появяват в дизайнерски уебсайт.



Истерията с Мадарския конник и акцията против еврото

Темата със " стъпкания лъв " на евромонетите влиза в обращение сега, в който партия " Възраждане " води акция против еврото и интензивно събира подписи в страната за осъществяване на референдум за за опазване на българския лев, т.е. против въвеждането на еврото. Смяната на националната валута с европейската е заложена още в контракта за присъединение към Общността, само че няма избран период и дата, в които това да се случи. България възнамерява да се причисли към еврозоната и да вкара еврото от 1 януари 2024 година, само че това зависи от осъществяване на избрани критерии.

Публикация за " стъпкания лъв " направи във Facebook и обвързвания с " Възраждане " Кирил Стоянов.



В отговор историкът д-р Александър Стоянов написа във Facebook, че при Мадарския конник " лъвът символизира не България, а победените ѝ врагове и е типичен образец за ловна сцена на държател в традициите на античното изкуство ".


Заключение
Твърдението, че Българска народна банка е предложила дизайнът на бъдещата българска монета от 2 евро да изобразява конник със стъпкан лъв, е  НЕВЯРНО . Защото Българска народна банка не е правила предложение за дизайна - съгласно информационната тактика за въвеждане на единната европейска валута дизайнът на евромонетите ще бъде определен посредством конкурс, а по-късно от особено квалифицирано жури и/или посредством онлайн гласоподаване

Освен това противоречивото изображение, с което се внушава, че е предложение на Българска народна банка, датира от 2008 година в задгранични уеб сайтове за дизайн на монети. То се появява след акция и анкета за избор български знак, на които Мадарският конник е разгласен за победител. Резултатите обаче нямат наложителен темперамент.  

И още, внушението, че еврото в облика на конник унищожава българския лев, реализирано посредством метафората за левът, като стъпкан лъв, също е  ПОДВЕЖДАЩО . Образът на падналото животно в барелефа Мадарския конник, който съществува от десетилетия на гърба на нашите стотинки, се пояснява от историци като победа над врага, а не потъпкване на нашия народен знак, демонстрира инспекцията на БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР